Започна изграждането на  Регионалната система за управление на отпадъците в регион Луковит
Започна изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците в регион Луковит / lukovit.press

„Това е само началото на един процес, който реално ще подобри качеството на живот в регион Луковит и при неговото реализиране общините могат да разчитат на съдействие и подкрепа от Министерството на околната среда и водите".

Това каза заместник-министърът на околната среда и водите г-жа Атанаска Николова по време на официалната церемония „първа копка" за ефективен старт на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Луковит", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и Държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г."

Започна изграждането на  Регионалната система за управление на отпадъците в регион Луковит
netinfo

Бенефициент по проекта е Община Луковит с партньори общините Червен бряг, Тетевен, Ябланица и Роман.

Г-жа Николова подчерта, че с вложените от оперативната програма средства не само ще се изградят предвидените обекти и съоръжения, но ще се разкрият и нови работни места и ще се постигне екологосъобразно управление на отпадъците в региона.

Кметът на Община Луковит Иван Грънчаров отбеляза, че церемонията е знаменателно събитие, тъй като е резултат от близо 10-годишни усилия за преодоляване на различни трудности и етапи от подготовката на процеса.

Започна изграждането на  Регионалната система за управление на отпадъците в регион Луковит
netinfo

„След изграждането на регионалната система, нашата следваща цел е да кандидатстваме с проект за изграждане и на сепарираща инсталация, благодарение на която над 70% от отпадъците в региона ще бъдат сепарирани", допълни градоначалникът и благодари на останалите общини за хармоничното партньорство.

В церемонията „първа копка", която се състоя на 29 август 2014 г. участваха още Главният секретар на Областна администрация Ловеч инж. Емил Емилов, експерти от МОСВ, кметът на Община Ябланица инж. Иван Цаков, кметът на Община Роман инж. Красимир Петков, Председателят на Общински съвет Червен бряг инж. Георги Георгиев, зам.-кметът на Община Тетевен Никифор Баневски, директорът на дирекция „Превантивна дейност" в РИОСВ-Плевен Стефан Цанев, инж. Лъчезар Цветков от фирмата изпълнител ДЗЗД "Регионален център за управление на отпадъците-Луковит", инж. Румен Хорев от консорциума за строителен надзор „Микс инженер консулт", одиторът на проекта Росица Тричкова и почетният гражданин и дългогодишен кмет на Луковит Петър Нинчев.
Водосвет за благополучното изпълнение на дейностите отслужи отец Евгени Цветанов.

Стойността на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Луковит" е 22 359 067.09 лева. Срокът за неговото изпълнение е до 11 ноември 2015 г.

Проектните дейности включват проектиране и изграждане на първа клетка на регионално депо, площадка за сепариране, зелено компостиране и рециклиране на строителни отпадъци, изграждане на склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита, изграждане на претоварна станция в гр. Тетевен изграждане на довеждаща инфраструктура до двата обекта, доставка на оборудване за РЦУО - Луковит и ПС - Тетевен.

С изграждането на необходимата инфраструктура за екологосъобразно обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на регион Луковит с общини Луковит, Ябланица, Тетевен, Роман и Червен бряг, ще бъдат изпълнени изискванията на Директива 1999/31/ЕС за депониране на отпадъци и националното законодателство, както и задачите, произтичащи от Националната програма за управление дейностите по отпадъците 2009-2013 г.

Регионалната система за управление на отпадъците ще обслужва население от региона общо около 85 000 души.