За пръв път Ловеч чества Богоявление пред новия катедрален храм
За пръв път Ловеч чества Богоявление пред новия катедрален храм / dariknews.archive

На 6 януари пред катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий" в центъра на Ловеч тържествено ще бъде отбелязан един от най-големите християнски празници - Свето Богоявление. Честването започва в 9:00 ч. със света Василиева литургия в параклиса „Въведение Богородично" при храма.

В 11:00 ч. на площада отпред Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи водосвет. След това започва освещаването на знамената на Българската армия, като този път в ритуала участие ще вземе почетен строй от военнослужещи на военните формирования 24430 - Троян, и 24480 - Ловеч, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Ловеч и Троян, Съюза на ветераните от войните на България в двата града и представители на регионалните клонове на Национално дружество „Традиция" - „34-ти пехотен троянски полк" - Априлци и Троян, „Васил Левски" - Ловеч, и „Васил Ганчев - Плевналията" - Плевен.

В строя на Национално дружество „Традиция" ще може да се видят униформи и оригинални хладни и огнестрелни оръжия от Руско-турската освободителна война, Балканската война, Първата световна война, четнически униформи от Априлското въстание.

След това шествие, предвождано от общинския духов оркестър, ще се отправи към пешеходния мост на площад „Екзарх Йосиф I" за хвърляне на кръста в река Осъм. Начален час на ритуала на моста - 11.45 ч.