/ Община Плевен
Емблематичната за центъра на Плевен Водна каскада спира работа за тридневно почистване, съобщиха от Общината.

Община Плевен

Местната администрация е възложила на общинската фирма "Чистота" да отстрани механично наносните натрупвания по облицовката на вътрешните стени и по дъното на водните
съоръжения, след което да извърши цялостно измиване.

Предвидена е профилактика на поддържащите системи, с цел по-добро и ефективно функциониране на водната композиция. След ремонт, Водната каскада работи без прекъсване тази година от 1 май досега.

Започна обновяването на 7500 кв.м маркировка на пешеходни пътеки в Плевен

Тя е създадена от 1982 г. в центъра на града със замисъл да внася прохлада през летните дни и нощи. Водният комплекс има площ десет декара и свързва плевенските площади "Възраждане" и "Свободата". Между тези пространства има десетки водни огледала, водопади, струйници, фонтани с осветителни тела и прожектори. Водните площи са над 1500 кв.м.

Община Плевен

На това място са поставени и бронзови фигури по идея на родения в Плевен академик Светлин Русев. Те са творби на известни български автори, както и на плевенски скулптори.

"Щастливец" се нарича композиция с младеж на кон от Красимир Яков. Убавка Тончев и Константин Симеонов са автори на по-нови фигури - на легендарния поп певец Емил Димитров, както и на "Трите жабки", които привличат гостите за снимки.

Община Плевен

Съчетанието на много шум на вода, светлина, скулптури и разнообразна паркова растителност, са ефектно пространство за разходка денем и вечер. Замисълът е каскадата да работи от април до октомври, а близо до нея са десетки кафенета и ресторанти, които имат свое очарование, заедно с водните ефекти.