Величествен и рядък лунен феномен наблюдаваме на 28 септември
Величествен и рядък лунен феномен наблюдаваме на 28 септември / dariknews.archive

След като се доближи на минимално разстояние от Земята, Луната ще се обагри в червено през нощта в неделя срещу понеделник, предаде Франс прес. Става въпрос за величествен и рядък феномен, който няма да бъде видян отново преди 2033 г.

"Всички условия са налице, за да може предстоящото пълно лунно затъмнение да е впечатляващо", заяви астрономът Паскал Декан от Парижката обсерватория. От американския континент до Близкия изток, пълното лунно затъмнение ще може да се наблюдава повече от един час - от 2 ч. и 11 мин. до 3 ч. и 23 мин. по Гринуич.

Луната не излъчва своя собствена светлина, а отразява слънчевата. В ранните сутрешни часове в понеделник Луната ще е на една линия със Слънцето и Земята.

"Ще има пълно лунно затъмнение, защото цялата Луна ще попадне в конусовидната сянка на Земята", поясни Декан. „Сянката на Земята е с около три пъти по-големи размери в сравнение с тези на Луната. Затова Луната ще е изцяло в сянката на Земята".

Пред погледа ни Луната ще изчезне, тъй като до нея няма да достигат слънчеви лъчи, преди да се появи отново, обагрена в червено. С това е свързано названието на феномена Кървава луна.

Червеното се дължи на светлинно явление. Слънчевите лъчи, които преминават през атмосферата, са отразени с изключение на червените лъчи от спектъра. Те са подложени на ефекта от друго явление - атмосферата ще ги отклони, за да осветят лунната повърхност.

"Интересно е, защото цветът на лунната повърхност ще зависи от състоянието на земната атмосфера", отбеляза Декан. „Ако в атмосферата има много частици вследствие например на голямо замърсяване, червените лъчи също ще бъдат отразени и няма да достигнат до Луната. Ако Луната е кървавочервена, ще може да се успокоим за състоянието на земната атмосфера, но ако е много тъмна, това ще означава, че положението е катастрофално".

Източник: БТА