Васко Василев свири в Плевен с легендарна пианистка
Васко Василев свири в Плевен с легендарна пианистка / dariknews.bg

На 12 януари, плевенската публика ще бъде приятно изненадана от предстоящия концерт на легендата на пианото Фуджико Хеминг със специалното участие на Васко Василев.

Родена в Берлин в семейство на шведски архитект и японска пианистка, Фуджико започва да свири на пиано от ранна детска възраст под ръководството на своята майка.
На 10 годишна възраст започва да взима професионални уроци по пиано от Леонид Кройцер, който й предрича съдбата на изключителен пианист, който ще завладее публиката по целия свят.
Завършва университет по изкуства в Токио и печели много музикални награди от големи конкурси в Япония, включително NHK Mainichi и Cultural Radio, Broadcasting incorporation.

Фуджико завършва и музикалния институт в Берлин с най-високи оценки и се мести във Виена, за да учи при проф. Бадура Шкода. С подкрепата на водещите фигури в класическата музика като Бруно Мадерна, Ленард Бърнстейн, Шура Черкаски и Никита Магалов, които оценяват високо таланта й, Фуджико изнася много концерти, докато нещастен инцидент не довежда до частична загуба на слуха й.

Тогава тя загубва работата си като преподавател и буквално е принудена да работи и като чистачка за да се издържа.

По - късно, през 1999 година Фуджико прави забележителен рецитал и японската телевизия NHK TV излъчва документален филм за живота й, който я превръща в истинска сензация в Япония.

Дебютният й албум „La Campanela" постига мултимилионни продажби и тя става безспорен феномен на сцената на класическата музика в Япония като продава над 8 милиона диска. Този успех води до четири поредни награди Gold Disc Awards, които са най-престижната оценка за успех и постижение, което нито един изпълнител в Япония не е подобрил.

Фуджико изнася предимно соло рецитали и работи с множество международни оркестри като Moscow Philharmonic, Royal Philharmonic orchestra, English Chamber, Hungarian Philharmonic и много други.
Миша Майский определя Фуджико като „незабравим пианист", а Максим Венгеров възкликва „Аз съм истински почитател на Вашето изкуство!".

Фуджико е оценена и обичана от много музиканти, с които е работила. Преди последните няколко години е участвала в редица Европейски фестивали, сред които фестивалът, посветен на Шопен, във Варшава през 2010 година.

Медиите също не остават безразлични към историята й - през 2012 година - BBC правят голям материал за нея и след него Фуджико прави много успешен концерт в Лондон.
Фуджико е голям почитател на животните и е много загрижен за тях човек. Често пъти нейните концерти са с благотворителни цели, както това се е случвало неведнъж и в България.

В програмата на концерта в Плевен, публиката ще може да се наслади на творби на Бах, Бетовен, Брамс, Лист, Рахманинов, Паганини.

Концертът в Плевен е третият от поредицата изяви, които започвт в София на 8 януари в Камерна зала "България" от 19:00 часа, минава през Пловдив на 10 януари в залата към "Академия за Музикално, танцово и изобразително изкуство" от 18:00 часа, а след Плевен концертът ще бъде представен и в Габрово в Художествена галерия "Христо Цокев" от 19:00 часа на 14 януари.

Концертът в Плевен е на 12 януари от 19:00 часа в зала "Катя Попова.

Входът за всички концерти ще бъде свободен. До изчерпване на местата в залата.