В РИМ-Плевен показват десетки експонати, спасени след акции срещу иманяри
В РИМ-Плевен показват десетки експонати, спасени след акции срещу иманяри / rim.pleven

Десетки интересни експонати, някои от които безценни представя Регионалният исторически музей в Плевен в следващите дни. На 14 октомври по повод Националната среща на музеите, която се провежда в Плевен от 14 до 16-ти октомври 2015 г. с участието на музейни специалисти от страната, беше открита изложбата „Спасени реликви".

Изложените експонати са спасени реликви в резултат от съвместната работа между служители на ОДна МВР-Плевен, Прокуратурата и Сектор БОП срещу иманяри и техни посредници в Плевенския регион.

Ръководителят на направление „Археология" в Историческия музей, археологът Петър Бънов обясни, че благодарение на доброто сътрудничество със служителите на реда, през годините в музея са постъпили близо 15 000 културни ценности като между тях има прекрасни експонати.

В РИМПлевен показват десетки експонати спасени след акции срещу иманяри
netinfo

Обикновено реликвите са иззети от иманяри - при претърсвания, или направо от обекта, в момент на незаконно придобиване.
При една от акциите на полицията, във фонда на музея преди време са постъпили над 1000 фибули като преди това в историята на музея са постъпили едва около 50-60 фибули.
Огромното количество е дошло от крупен прекупвач в Плевенския регион.

В РИМПлевен показват десетки експонати спасени след акции срещу иманяри
netinfo

Експонатите в „Спасени реликви" могат да бъдат видени в следващите дни и от посетителите на музея, след което ще бъдат прибрани отново в музейния фонд, тъй като няма възможност да им бъде осигурена надеждна охрана.

Третата национална среща на музеите на тема „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие" се организира от ХГ„Илия Бешков", Регионален исторически музей - Плевен и Община Плевен в партньорство с Министерството на културата - дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства".