В педагогическия колеж отбелязват 50-години ВТУСв.св.Кирил и Методий
В педагогическия колеж отбелязват 50-години ВТУСв.св.Кирил и Методий / archiv.DarikNews

В началото на май 2013г. Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий" ще отпразнува своята 50-годишнина. Юбилей, който представлява отражение на минали и бъдещи успехи, на традиции в преподаването и на стремеж към усъвършенстване на висшето образование в България.

Като структурно звено към университета, Педагогическият колеж в Плевен ще участва в юбилейното честване на 50 години Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий" с разнообразна и атрактивна програма.

В нея ще бъдат включени редица интересни прояви, които ще представят Педагогическия колеж като център, осигуряващ образователно, културно, интелектуално и социално развитие на бъдещите педагози. За това информира координаторът на събитието, доц. д-р Теодора Вълова.
Ето и събитията, включени в програмата: Откриване на юбилейното честване е на 9 май от 11:00 часа като преди това от 10:30 ще бъдат засадени 5 дървета в двора на Педагогическия колеж.

Следва представяне на авторски книги - „Наръчник за обучители - Формиране на умения за независим живот за деца от 3 до 7 години" от д-р Искра Петкова, „Психология на ситуацията" от д-р Владимир Илиев, преподаватели в Педагогическия колеж Плевен, което е от 11:10 часа.

От 11:40 до 12:10 ще се проведе Студентско „Експериментално студио за куклен театър"
Със сигурност, учителят от второто десетилетие на 21. век, освен да бъде експерт по предмета, би следвало да притежава и умения да изгражда от най-ранно детство любов към изкуството и в частност към театралното.

Студентското „Експериментално театрално студио" ще представи куклени миниатюри. Чрез подобни техники на импровизация занималнята и класната стая се превръщат в магическо пространство, където учителят взаимодейства с децата, провокира фантазията им и формира естетически усет.

По време на паралелните сесии ще бъдат отворени центрове с различна тематична насоченост:
Педагогическо кафене - Дискусия на тема: „Ролята на студентите като лидери на промяната - развитие на гражданството в контекста на ученето през целия живот"
На кафе със състуденти се случват едни от най-приятните разговори. Понякога спокойни, на ежедневни теми, понякога - свързани с глобални, а трети пък са вдъхновение за нови начинания и стремежи. В рамките на "кафенето" ще бъдат обсъдени въпроси относно изискванията на пазара на труда, обучението, иновациите и съответствието на подготовката в колежа.
Ателие „Приложни техники"

Ако искате да надникнете в занималнята или в класната стая на бъдещето, то посетете ателието, където сами ще може да сътворите вашите идеи с помощта на децата и техните учители.
Ателие „Енигма"

Идеята на ателието е чрез викторина да се популяризират научните знания чрез представяне на занимателното и полезното им приложение в живота.
През целия ден ще бъдат отворени постоянни изложби от детски рисунки, събрани и подредени от студенти и преподаватели.

Чрез мултимедийни презентации ще се популяризират важни моменти от 50-годишната история на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий", чието структурно звено е Педагогическият колеж в Плевен.
Събитията, свързани с юбилейните чествания, ще завършат със спортен празник в парк „Кайлъка" на 22 май.