В НУХристо Ботев почетоха живота и делото на Апостола
В НУХристо Ботев почетоха живота и делото на Апостола / nu.hr.botev

За да изразят своята почит към Апостола на свободата Васил Левски на 18 февруари 2014 година учениците от Начално училище „Христо Ботев" - Плевен проведоха среща разговор "Каквото съм правил, в полза народу е" с Веселин Плачков - актьор и историка Димитър Руски.

Историкът представи исторически документи и публикации на съвременници и изследователи на делото на Апостола, в които се споменава за основавенето на първия ВРО в града ни и за връзката му с Плевен. . Димитър Руски разказа за живота и делото на героя като беше подготвил и въпроси към учениците за девиза на Левски и идеите му.

В НУ"Христо Ботев" почетоха живота и делото на Апостола
netinfo

Учениците разказаха какво са научили за живота и делото на Васил Левски и подредиха изложба от рисунки. Във фоайето на училището на информационното табло се представи презентация по темата.

Актьорът Веселин Плачков сподели какво е усещането да се играе живота и смъртта на един национален герой. Актьорът участва във филма на Максим Генчев „Васил Левски", който се снима в момента.

В НУ"Христо Ботев" почетоха живота и делото на Апостола
netinfo

Той отговори на многобройните въпроси на децата: „Кога ще могат да гледат филма?", „Как се е подготвил за ролята на героя?", „Още колко време ще продължат снимките?". Актьорът разказа, че снимайки филма, е научил много подробности за живота на героя, които не са му били известни. Дой добави и нови щрихи към портрета на Левски, който е владеел чужди езици и е изучавал изкуството и архитектурата на чужди държави.

В знак на признателност към делото на Апостола на 19 февруари най-големите ученици в училището - четвъртокласниците, ще поднесат цветя пред паметника на героя в града - пример за патриотизъм, жертвоготовност и всеотдайност за всяко поколение.