В ловешката езикова гимназия проведоха „Междучасие без тютюнев дим
В ловешката езикова гимназия проведоха „Междучасие без тютюнев дим / obshtina.lovech

„Междучасие без тютюнев дим" бе проведено на 20 ноември в Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф І" в Ловеч, съобщи Нели Патаринска, секретар на Общинския съвет по наркотични вещества, който заедно с Превантивно-информационния център (ПИЦ) към община Ловеч и Районната здравна инспекция организира събитието. Поводът - Международният ден без тютюнопушене.

Младежите играха хора, федербал, рисуваха. ПИЦ предостави на учениците информационни материали и стикери с цел да провокира пушачите да захвърлят цигарите.

В дните около международния ден без тютюнев дим ПИЦ организира различни инициативи, с които да призове пушачите да опитат да откажат цигарите в името на собственото си здраве и на здравето на хората, които присъстват в обкръжението им като пасивни пушачи. Усилията тази година са насочени не само към младите хора и децата, а и към техните родителите.

Денят премина под мотото "Мамо, татко, не пушете, здравето ми запазете!" като своеобразен укор към родителите пушачи.
Данните от различни проучвания сочат, че тютюнопушенето в България достига през последните години своя „критичен праг". Непрекъснато се увеличава процентът на пушачите, особено на тези във възрастта до 18 години. Относителният дял на пушачите нараства от 35,6 % на 40,5 % през последните години. Сред мъжете и жените се е удвоил делът на тези, които пушат 20 и повече цигари на ден. Вдига се и процентът на пасивните пушачи, като това има много тежки последици, особено за децата.

Резултатите от национално изследване върху пасивното тютюнопушене сочат, че относителният дял на децата, пасивни пушачи, е средно 67% за страната. Превантнивно-иформационният център за борба с наркотичните вещества през 2013 г. направи проучване, при което се установи, че 32 % от учениците в община Ловеч са редовни пушачи, като се снижава долната възрастова граница на пропушване.