/ dariknews.archive
На 24 ноември, събота от 11:00 часа в АРТ Център Плевен ще се състои представянето на монографията „Микробиологични аспекти на медицински значимите ентерококи“, посветена на д-р Валентина Попова. Д-р Валентина Попова е лекар и от 1994 г. работи като асистент - микробиолог в катедрата по микробиология и вирусология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“.

Убавка Тончев е тазгодишният носител на наградата „Свети Пимен Зографски” (СНИМКИ)

Скоро след смъртта ѝ през 2015 г. по инициатива на проф. д-р Мария Средкова (завеждащ катедрата по микробиология и вирусология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски) и с подкрепата на проф. д-р Славчо Томов (ректор на МУ-Плевен), на нейно име беше кръстена учебна зала в МУ-Плевен, като признание за научната и педагогическата ѝ дейност.

В последните години от живота си тя усилено изследва първия за страната епидемичен взрив от ванкомицин-резистентни ентерококи, изолирани от клинични проби на пациенти, лекувани в Университетска болница-Плевен.

Проучването прераства в недовършена докторска дисертация и става повод за издаването на настоящата монография, излагаща завършените части от дисертационния труд, придружени с актуални данни от изследваната проблематика, както и научните приноси на д-р Попова. 

"Денят на народите" отново изпълни с емоции МУ-Плевен/СНИМКИ/

Монографията е издадена от Издателски център МУ-Плевен под редакцията на доц. д-р Христина Хиткова и д-р Владимир Попов. Представянето организират редакторите с участието на проф. д-р Мария Средкова.

Те ще разкажат любопитни моменти от биографията на Валентина Попова, разкриващи нейната непреклонна вяра в силата и важността на науката. Ще прозвучат музикални творби от любими композитори на авторката, като за музикалното оформление ще бъде отговорен пианистът Владимир Попов, който в момента завършва магистратура в Университет Моцартеум Залцбург.