Уволнената директорка на РИМ поиска публично извинение от кмета на Плевен
Уволнената директорка на РИМ поиска публично извинение от кмета на Плевен / archiv.DarikNews

Плевенската прокуратура е установила, че Стефка Григорова не е извършила финансови злоупотреби, от което според нея следва, че всичко е клевета. Това каза пред журналисти уволнената миналата година от кмета на Плевен директорка на РИМ-Плевен.

Григорова заяви, че ако до понеделник не получи публично извинение от кмета на Плевен ще заведе искова молба за клевета персонално срещу лицето Димитър Стойков.

Мотивите й са, че е била публично оклеветена пред цялата плевенска общественост и е била обвинена от кмета на Плевен в безстопанственост като са й били вменени и финансови злоупотреби.

Григорова припомни, че по повод тези обвинения, община Плевен е подала жалба в Окръжна прокуратура-Плевен като след уволнението й е бил назначен и финансов одит в регионалния музей, който е установил единствено, че не е правен тримесечен отчет пред Дирекционния съвет за изразходваните средства.
Тя коментира, че Дирекционния съвет е само един съвещателен орган и неговите становища не са задължителни за директора на музeя, който и да е той.
След финансовия одит, Прокуратурата започнала проверка с цел да установи дали бившият директор на РИМ-Плевен е извършвал финансови злоупотреби, както и за причините, довели до спукването на радиаторите в експозиция "Възраждане".

Стефка Григорова била викана междувременно два пъти в Икономическа полиция и два пъти в Окръжна прокуратура, която след проверките, продължили година е постановила, че тя не е била безстопанствен директор и не е извършвала финансови злоупотреби. "Всичко онова, в което ме обвинява кметът на Плевен Димитър Стойков е клевета", категорична е Стефка Григорова.
Последвало е обжалвене от страна на кмета, след което тя е уведомена, че съдът отменя решението на прокуратурата и завежда срещу нея дело по чл 219, за стопански престъпления, по който може да получи присъда до пет години лишаване от свобода.

От своя страна Стефка Григорова е обжалвала обвинението пред Апелативния съд и с писмо от 17 септември тази година е била уведомена, че не е извършила никакви престъпления като директор на РИМ-Плевен.

Стефка Григорова добави, че кметът също е уведомен за решението на Апелативния съд и е очаквала той да й се извини, но до сега това не се е случило.
"Ако и в понеделник не ми се извини публично, остава само един вариант - да си потърся правата в съда", каза Григорова. Тя уточни, че ще заведе искова молба персонално до лицето Димитър Стойков, за да не ангажира общината с поемането на разходите по делото.