/ Камарата на следователите
Университетската болница "Д-р Георги Странски" получи дарение апарат за плазмафереза за лечение на тежки случаи на инфектирани с коронавирус, съобщиха от лечебното заведение.

Автоматизираното устройство е от най-ново поколение на германска компания, лидер в производството на такъв вид апаратура. Средствата за закупуването са събрани от прокурори, следователи и съдебни служители, подкрепили благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ).

Инициативата е подкрепена и от главния прокурор Иван Гешев и ръководството на Прокуратурата на Република България, се посочва в съобщението. Новата апаратура осигурява лесно и бързо събиране на висококачествена плазма, като тя е почти напълно пречистена от кръвни клетки.

Качеството и високото ниво на пречистване се дължат на уникалната технология на работа на апарата - въртяща се мембрана в комбинация с филтрация. С една процедура от един донор могат да се съберат до три терапевтични дози плазма. Освен за събиране на плазма, апаратът служи за лечение на някои хематологични заболявания и системни автоимунни заболявания.

Прокурор Владимир Николов и следовател Цвятко Камбуров, представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в България, ще предадат по-късно днес официално апаратурата, заедно с необходимите консумативи, от името на своите организации на изпълнителния директор на болница "Д-р Г.Странски", доц. д-р Цветан Луканов.
БТА