/ iStock/Getty Images
Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Плевен вече разполага с фризер за съхранение на 117 000 ваксини при минус 70 градуса. Това съобщи за БТА д-р Илиян Минчев - изпълняващ длъжността директор на РЗИ.

Той посочи, че в региона са създадени 18 постоянни имунизационни кабинети срещу COVID-19 и един мобилен. Д-р Минчев уточни, че тече реимунизирането на медицинския персонал в петте болници в областния град. Започнала е и ваксинацията на личните лекари - над 50 на сто от желаещите вече са имунизирани. При зъболекарите, фармацевтите и помощник-фармацевтите до момента са ваксинирани около 10-15 на сто от желаещите.

От понеделник - 25 януари, ще започне ваксинация в двата старчески дома на територията на област Плевен - в Бохот и Горна Митрополия. Те имат численост около 86 човека, заедно с обслужващия персонал - 60 са желаещите да си поставят ваксина, поясни д-р Минчев. Също от понеделник започва тестване на учителите с антигенен тест с цел да се види какво е нивото на преболедували коронавирус. "Сред педагозите има голям интерес - около 500 души са се записали да тестване. От общо около 5000 учители и помощен персонал в Плевенска област близо 1000 са заявили желание да си поставят ваксина, което реално се очаква да стане през февруари", коментира д-р Минчев.

От РЗИ - Плевен най-вероятно в понеделник ще получат нови 81 флакона с ваксина, които ще стигнат за 486 души. Чакат желаещи за имунизиране около 750 човека, уточни д-р Илиян Минчев.