Уникално! В Червен бряг, деца с увреждания ще управляват компютър с очи
Уникално! В Червен бряг, деца с увреждания ще управляват компютър с очи / obshtina.chervenbryag

Устройство, което позволява управление с поглед на таблет, лаптоп или настолен компютър, е закупено през октомври 2015 г. по проект „Включващо обучение" в ОУ „Алеко Константинов" в Червен бряг. Това съобщиха от общинския пресцентър в града.

Tobii PCEyeGO дава неограничени възможности на хората с увреждания и е предназначено за обучението на учениците от помощната паралелка, съобщи на официалното му представяне директорът на училището Ганка Нинова.

С устройството ще работи Веселин Булаиров - ученик в седми клас. „Историята на Веско е интересна. Тя започва от булеварда, на който майка му го оставя минути след раждането и не за обич е бил първият му зов, а е молел за пощада. Намерен е януари месец от един лекар на булевард в Благоевград. Поради ниските температури той получава своето увреждане - умерена умствена изостаналост. Наречен е от лекарите Веселин като весело дете, Найденов - от Найден (намерен) и Булаиров - от булеварда , на който е намерен", разказа Нинова трогателната съдба на момчето.

В България помагащите технологии с проследяване на погледа са почти непознати. Фондация „АСИСТ" за първи път започва да тества тези технологии.

На представянето в училището в Червен бряг присъстваха доц. Д-р Морис Гринберг - председател на борда на фондация „АСИСТ - Помагащи технологии", доцент в департамент „Когнитивна наука и психология" в Нов български университет и изследовател в Изследователски център по когнитивна наука, НБУ, и д-р Евгения Христова - член на борда на фондацията, гл. асистент в департамент „Когнитивна наука и психология", НБУ, изследовател в Изследователски център по когнитивна наука, НБУ.

През месец март 2014 г. ОУ „Алеко Константинов", Червен бряг става пилотно училище по дейност 6 „Осигуряване на подкрепяща среда от психолози, ресурсни учители, логопеди и други специалисти за деца и ученици, лишени от родителски грижи и ползващи услуги от резидентен тип, включени в процеса на деинституционализация" по проект „Включващо обучение".

„Ние сме първото пилотно училище в област Плевен и едно от първите в страната", допълни Ганка Нинова.

Предизвикателството е голямо, тъй като в ЦНСТ и Защитено жилище - Червен бряг са настанени деца с множество увреждания - с детска церебрална парализа, микроцефалия, епилептична дислекция и множество съпътстващи увреждания.