Ученици от Езиковата посетиха Виена по „Европейската младеж опознава Виена
Ученици от Езиковата посетиха Виена по „Европейската младеж опознава Виена / gpche.pl

В началото на месец септември тази година 14 ученици от ГПЧЕ - гр. Плевен с ръководител Вяра Кънчева, старши учител по немски език в училището, участваха в програмата: „Европейската младеж опознава Виена", организирана от Федералното министерство на образованието изкуството и културата на Република Австрия. Условие за участие в програмата е владеенето на немски език на ниво поне B1, затова повечето участници бяха изучавали немски като първи чужд език, а само четирима от 10.а клас - като втори чужд.

В продължение на седмица младежите посетиха много забележителности в австрийската столица и се запознаха със значението им за историческото, културното и административното развитие на страната. Всички ученици от гимназията се представиха много достойно и възхитиха организаторите с точни и бързи отговори в беседите и интересни въпроси. В тази обстановка учениците осъзнаха ползата от знанията си по география, история и музика и искрено се радваха на похвалите, които получиха.

„Още от първия ден бяхме очаровани от величествения облик на изкусно осветените сгради. Вечерта се насладихме на операта Тоска, с която бе закрит филмовия фестивал на площада пред кметството. Много се зарадвахме на субтитрите, защото ни даваха възможност едновременно да изпробвахме познанията си по немски език и да следим действието" - споделят учениците.

Според тях центърът на Виена е всъщност като архитектурен музей на открито. Те са посетили Съкровищницата и Императорската гробница в Хофбург, където са видяли най-важните символи на светската и църковната власт.
Силно впечатление е направила на учениците и Карлскирхе е религиозната символика и колко малко знаем за нея. Прекрасната църква на Карл VI съчетава елементи от различни стилове: древни римски колони, два барокови павилиона и голям купол по подобие на базиликата Свети Петър - добавя участничка от групата.

Ученици от Езиковата посетиха Виена по Европейската младеж опознава Виена"
netinfo

„Насладихме се на невероятната гледка от „Горно Белведере" и се снимахме на воля в терасовидната градина. Веднага след това ни се наложи да анализираме - на немски естествено, най-известните творби на художника-бунтар Густав Климт и неговия ученик Егон Шиле, а по-късно посетихме и Виенския международен център, третото седалище на ООН след Ню Йорк и Женева ", разказват учениците, които вечерта са посетили и концерт с творби на Моцарт и Щраус в двореца Хофбург.

Ученици от Езиковата посетиха Виена по Европейската младеж опознава Виена"
netinfo

Невероятно впечатление направила и катедралата Свети Стефан в сърцето на Виена - 850-годишния символ на града, както и лятната резиденция на Хабсбургите - Шьонбрун с невероятните градини и най-старата запазена зоологическа градина.

След посещението си в Парламента и Кметството, гостите от Плевен се загубили в необятните зали на Природонаучния музей. Някои от щастливците, посетили австрийската столица, твърдо са решили да кандидатстват във Виенския университет.