bogo
bogo / obshtina lovech
В деня на Вяра, Надежда и Любов и майка им София Богоявленският мост в Ловеч получи своето тържествено именуване, съобщават от пресцентъра на общината. Както е известно, това е мостът, който свързва площад „Екзарх Йосиф I” с ул. „Васил Левски” оттатък реката и който бе известен с прозвището моста за никъде.
Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с отец Кънчо Кабадийски и дякон Мартин отслужи водосвет и после поръси със светена вода надписа с името на моста и присъстващите граждани.

bogo
obshtina lovech

Сред гостите бяха кметът Корнелия Маринова и заместникът й Венцислав Христов.
„Идеята за името възникна от факта, че всяка година на 6 януари, на Богоявление, оттук се хвърля кръстът във водата. Знаете как го наричат хората този мост. Сега, с новото име, той вече ще води към вярата, към Бог. Защото ако Покритият мост е връзката на новия град с квартал „Вароша“, то Богоявленският мост е връзката на Земята с Небето. Навярно затова точно срещу него се издигат високите скали на хълма Стратеш, които ни карат да вдигнем поглед нагоре“, каза Маринова. Кметът припомни думите на митрополит Гавриил по време на общественото обсъждане на идеята през юли тази година. А именно: „Против названието „Богоявленски мост“ може да е само някой заклет богохулник, нормалният човек не може да е против“.
„В този светъл и прекрасен ден, на този важен християнски празник, ние извършихме едно знаменателно дело“, обърна се към хората Дядо Владика.

bogo
obshtina lovech

През това време 46 туристи от Сарагоса, Испания, с любопитство наблюдаваха и снимаха церемонията в центъра на Ловеч.