Тримата славянски тенори гостуваха в Германия, Австрия и Швейцария
Тримата славянски тенори гостуваха в Германия, Австрия и Швейцария / archive.dariknews

Популярният тенор и почетен гражданин на Плевен Любомир Дяковски, който наскоро се завърна от поредно турне в европейски държави, сподели впечатленията си пред журналисти в пресклуба на БТА в Плевен.

„При мен това е начин на живот и на творчество и мога да кажа, че вече 40 години вървя по едни и същи пътеки в Европа и миналата седмица, отново бяхме в Цюрих пред катедралата „Фрауен Мюнстер Кирхе", в която от 1972 година по един или друг повод, ежегодно съм имал участия.

През последните 20 дни, Тримата славянски тенори - Любомир Дяковски, Константин Янков и Григорий Палишчук с акомпанимент на Росица Дяковска направиха поредно европейско турне в което са изнесли три концерта в Германия, три в Австрия и пет концарта в Швейцария.

Характерно за тези концерти е, че с изключние на един, всичките са били акустични с акомпанимент на пиано и са се състояли в катедрали.
„Програмите ни бяха съставени така, че да бъдат интересни от една страна за австирйската публика, както и за немската публика".
В нея са били включени наред с традиционните руски романси, италиански и испански песни, както и арии от популярни опери.

За пръв път в практиката си тенорите са направили представяне на оперетното изкуство, като Константин Янков е пял на български език, Григорий Палишчук на руски, а Любомир Дяковски е пял на немски, за да уважат домакините.
Той каза, че за пръв път се прави така, че немски и австрийски произведения да бъдат изпълнени на майчиния език на самите изпълнители пред немската публика.

Поканите за следващата година вече са факт и е очевидно, че този проект набира скорост. Любомир Дяковски не пропусна да отбележи прекрасните гласови качества на колегите си от Тримата славянски тенори и сподели, че те пеят заедно от 15 години, като в Плевен са идвали за концерти 6-7 пъти.

Той обясни, че тази година не са участвали в традиционния концерт за отбелязване на Деня на славянската писменост, тъй като са били в Чехия за отбелязването там на 1150-та годишнина от Моравската мисия на братята Кирил и Методий. На честванията в Чехия е имало представители на всички православни църкви, като българската е била представена от ловчанския митрополит Гавриил.

Любо Дяковски изказа надежда, че през септември ще може да се осъществи концерта на площад „Възраждане" в Плевен. Той сподели, че в момента още не са уточнени финансовите параметри, поради известни затруднения от страна на общината.
„Разбирам, че отношението към културата не е в най-добрия си и най-желан вид, но се надявам, че няма да „глухи за изкуството" хора, които да решават съдбата ни", каза Дяковски, припомняйки популярната басня за "Прекрасния цигулар и глухия лъв".