Три доживотни присъди за зверското убийство в Нежовец
Три доживотни присъди за зверското убийство в Нежовец / dariknews.archive

Три доживотни присъди, една 18 и една 20 години затвор постанови съда в Плевен на ромите, извършили тежко убийство в местността "Нежовец".

С присъда от 17 юли 2015 г., състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимите К.С.Й. и М.С.Й. и Ю.Х.М. за виновни в това, че на 17 февруари 2011 г. в местността "Нежовец" край Плевен, при условията на опасен рецидив, в съучастие като извършители са отнели дебитна карта, два мобилни апарата, две СИМ карти и огнестрелно оръжие с неустановена марка и модел, калибър 7,65 мм, всички вещи на обща стойност 154 лева, от собственика им като употребили за това сила и грабежът е придружен с убийството на Л.Н.Ц.

Поради това, и на основание чл.199, ал.2, т.2, предложение първо, вр. с ал.1, т.4, вр. с чл.198, ал.1, вр. с чл.20, ал.2, вр. с чл.29, ал.1, б."а" и б. „б" вр. чл.54 от НК, съдът ги осъжда на доживотен затвор.

Със същата присъда, Плевенски окръжен съд е признал подсъдимия И.А.С. за виновен в това, че пак на 17 февруари 2011 г. в съучастие, като извършител с М.С.Й., К.С.Й., М.А.С. и Ю.Х.М. отнел същите чужди движими вещи от собственика им Л.Н.Ц., като употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството на Л.Н.Ц.

За престъпление по чл.199, ал.2, т.2, вр. с чл.198, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 вр. чл.54 от НК, съдът го осъжда на 18 г. лишаване от свобода. На основание чл.59 ал.1 т.1 от НК съдът приспада от наложеното наказание на подсъдимия И.А.С. времето, през което е бил задържан, считано от 28.04.2014 г. до настоящия момент.

Плевенски окръжен съд е признал и подсъдимия М.А.С. за виновен в това, че отново на 17 февруари 2011 г. в съучастие с другите е отнел описаните чужди движими вещи от владението на собственика Л.Н.Ц. като употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството на Л.Н.Ц.

Поради това и на основание чл.199, ал.2, т.2, вр. с чл.198, ал.1, вр. с чл.20, ал.2 вр. чл.54 от НК го осъжда на 20 г. лишаване от свобода.

На основание чл.45 вр. чл.52 от ЗЗД, петимата подсъдими ще заплатят на В.П.Ц. и Д.Л.Ц. солидарно на всеки един от гражданските ищци обезщетение за причинени неимуществени вреди по 50 000 лв., както и 154 лв. общо за двете граждански ищци обезщетение за причинени имуществени вреди. Подсъдимите ще заплатят направените деловодни разноски по делото.

На основание чл.60 вр. чл.61 т.2 от ЗИНЗС наказанието, наложено на всичките обвиняеми следва да се изтърпи в затвор при първоначален строг режим.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок пред Апелативен съд - гр. Велико Търново.

На 17 февруари 2011 г. групата нахлула късно вечерта в дома на 63-годишния Любомир Цаков, който според разследващите е бил наблюдаван от нападателите си дълго време преди това. Мъжът е нападнат във вилата си в местността Нежовец и е бил пребит до смърт с дървени предмети, за да каже къде има скрити пари. Той отглеждал животни и крадците предположили, че държи пари във вилата от продажбата им. След като не намерили това, което търсят, петимата нападатели задигнали, каквото каквото имало под ръка - дебитни карти, мобилен телефон и оръжие. Лекарската експертиза е показала, че жертвата е починала от посттравматичен шок, което означава тежък побой.