Съветниците отново отхвърлиха замяната на държавен с общински имот
Съветниците отново отхвърлиха замяната на държавен с общински имот / dariknews.archive

На редовното заседание на Общинския съвет на 16 септември, съветниците за четвърти пореден път отхвърлиха предложението за замяна на имота, който се ползва от жандармерията в града, с този на бившата школа на Гражданска защита в парк „Кайлъка".

След продължили близо час изказвания и реплики за и против предложението, то не беше прието. В крайна сметка от 31 съветника, гласувалите „за" бяха 19, срещу 9 против и въздържали се - трима.

Съветниците отново отхвърлиха замяната на държавен с общински имот
netinfo


При пътвото гледане на точката за стопанисването на бившата сграда на Гражданска защита в „Кайлъка", тя беше отложена, а следващите два пъти, както и на сесията на 16-ти септември, гласовете отново не достигнаха за да бъде приета.

При обсъждане на предложенията, на юнската сесия на ОбС-Плевен, директорът на РИМ - Плевен Владимир Найденов обясни, че помещенията, ползвани сега от жандармерията биха послужили на музея за развитие на научна дейност и разполагането на работни кабинети там.

Председателят на местния парламент Дарин Ангелов припомни, че преди година Общинският съвет на Плевен сам е взел решение да иска въпросната замяна, след което въпросът е бил поставен на заседание на Министерския съвет, който от своя страна е дал съгласието си за това. "Сега излиза, че нещо, което ние сме поискали, не го гласуваме", коментира Ангелов.

Припомняме, че в случай, че замяната бъде осъществена, Община Плевен ще се сдобие със собственост върху бившата школа на Гражданска защита и прилежащите й земи в парк "Кайлъка".

Бившият център за обучение на Гражданска защита в „Кайлъка" е разположен на площ от 20 декара и не се ползва от години. Част от имота са 6 масивни сгради, като в момента там няма охрана и базата на практика се разграбва.

Пазарната оценка на бившата школа е за 459 210 лв. без ДДС. За имота има и писмо от зам.изпълнителния директор на Националното сдружение на общините в Република България Теодора Дачева, в което се посочва, че Сдружението изразява интерес към базата в „Кайлъка", тъй като тя е подходяща за провеждането на семинари и национални срещи на местните власти.