Студентка спира движението в Ловеч заради филм
Студентка спира движението в Ловеч заради филм / снимка: Dariknews.bg

Студентка по кинорежисура в Нов български университет избра Ловеч, за да екранизира разказа на Деян Енев „Заложна къща" в късометражен петминутен филм. Нешка Караджинска е избрала за естествени декори на филма си Покритият мост, Бароковите къщи и част от площад „Тодор Кирков". Лентата ще се снима на 22 и 23 август.

Студентката предпочела Ловеч заради специфичната му атмосфера, която много се доближава до идеята за филма. Това обяснява самата тя в писмо до общината. Тя търси съдействие общината да разреши частично спиране на движението по ул. „Търговска" в две отсечки - от хотел „Ловеч" до пресечката с ул.„Осъмски юнак" и от хотел „Ловеч" до изхода от транспортния мост; да бъде регулирано движението така, че пешеходците около снимачната площадка да не влизат в кадър. Освен това, екипът й ще има нужда от електрическо захранване за обезпечаване на художественото осветление на терен и от вишка или кула с височина до 12 метра за горни гледни точки, за които не могат да се използват съседни сгради.

Идеята е снимките да продължат около шест часа. Екипът на бъдещата режисьорка възнамерява те да бъдат разпределени привечер - между 16.00 и 20.00 часа, или рано сутринта - между 8.00 и 11.00 часа.

Основната част от екипа на филма са студенти в Нов български университет и НАТФИЗ „Кръстю Сарафов". Целта на екипа е продукцията им да достигне до големи международни форуми у нас и в чужбина.