Стихове от родни автори събират в брошура по идея на плевенски съветници
Стихове от родни автори събират в брошура по идея на плевенски съветници / dariknews.archive

По идея на общински съветници от Плевен, емблематични патриотични стихове от родни автори да бъдат събрани в брошура.
Инициативата се реализира с участието и на Съюза на математиците в България /СМБ/ - секция Плевен и беше представена от Диана Данова и Петя Василева, които са членове на Постоянната комисия по образование и култура в местния парламент.

„Идеята за брошурата възникна в следствие на широката обществена дискусия за това как е осакатена в момента българската история в отделни учебници и то учебници най-вече за начален курс. За съжаление децата днес все по-малко мислят патриотично. Подрастващите са по-скоро практични, мислят конюктурно и бих казала примиренчески. Един национален дух не може да се възпитава като осакатяваме собствената си история", коментира Петя Василева.

Брошурата трябва да бъде готова за 3 март, когато ще бъде връчена на участниците в конкурса „Аз съм българче", организиран от СМБ - секция Плевен. В нея ще бъдат събрани стихове от родни автори като „Аз съм българче" на Вазов и „Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и вече има идея да се раздава в училищата за първия учебен ден.