Специалисти ще преглеждат за туберкулоза
Специалисти ще преглеждат за туберкулоза / Дарик Плевен

Седмица на отворените врати по повод Световния ден за борба с туберкулозата се провежда в УМБАЛ"Д-р Г. Странски" Плевен. Тя стартира на 22 март и ще продължи до 26 март, съобщават от пресцентъра на лечебното заведение.

Инициативата се провежда във връзка с изпълнение на националната Програма за превенция и контрол на туберкулозата в България и Програма «Подобряване на контрола на туберкулозата в България». Целта е намаляване на заболеваемостта от туберкулоза в страната. Прегледите ще се извършват в Консултативно-диагностичното отделение по пулмология и фтизиатрия, намиращо се на ул. «Кирил и Методий» № 20 в Плевен.

Желаещите да бъдат прегледани ще попълват анкетни карти, на базата, на които пулмолози ще преценят дали е необходимо да бъдат правени манту и рентгенография, уточни началникът на отделението д-р Огнян Начев. Прегледите ще се извършват от 8.00 до 18.00 часа.

През 2008 година броят на новооткритите болни от туберкулоза в област Плевен е 92-ма, а през 2009 година те са 78. Процентът на новооткритите болни в страната през 2009 година е 37,3% на 100 хиляди души, като 60% от заболелите са потвърдени микробиологично. Причината за лекия спад на новозаболелите през последните 2 години е подобряване на превенцията и контрола.