svetlin rusev
svetlin rusev / dariknews.archive
На 30 май в 8:30 часа от паркинга на Община Плевен ще тръгне 50-местен автобус с който граждани, които желаят да отдадат почит на акад. Светлин Русев ще могат да отидат в София, за да се простят с него.
Това информира кметът на Плевен Георг Спартански. По повод кончината на големия творец, кметът отбеляза:
„Нашият съгражданин ни напусна в навечерието на 85-я си рожден ден и преди откриването на голямата изложба, която подготвяше по този повод. Светлин Русев е от фигурите, които остават в културната и обществено-политическата история на България. Със свое мнение и принципи, които отстояваше, когато беше необходимо, без значение дали се харесва на някого казваше нещата такива, каквито ги вижда. Това е привилегиа на единици – да казват това, което мислят и да правят това, което казват и Светлин беше един от тях.
Вярвам, че той ще остане в паметта на хората с многото дела, които е направил – с изключителния дарителски жест към Плевен, с културното наследство, което ни остави, с името, което изгради и с международния и световен отзвук на това име“.
Поклонението пред акад. Светлин Русев ще бъде на 30-ти май - сряда от 12:00 часа в Квадрат 400 – залата, която той аранжира и подреди така, както виждаше, че трябва да изглежда една Национална зала, добави Георг Спартански.