Шефове на полицията се обучиха по проект Обединени в корупцията
Шефове на полицията се обучиха по проект Обединени в корупцията / dariknews.archive

Всички началници на районни полицейски управления и началници на сектори при ОД на МВР - Плевен, преминаха три тренировъчни сесии по проект „Обединени срещу корупцията". Обучителните сесии са проведени през февруари, а проектът се реализира от полицейски инспекторат в област Олт, Румъния в партньорство с полицията в Румъния, България и Латвия. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Плевен.

Дейностите по проекта „Обединени срещу корупцията" стартираха през 2014 г., когато на 1 октомври представители на полицията в Плевен посетиха град Слатина, област Олт за участие във встъпителна конференция. От 8 до 10 декември същата година служители от ОД на МВР - Плевен взеха участие и в семинар на тема „Corruption - causes, trends and issues", който бе открит в Слатина на 9 декември - Международният ден за борба с корупцията, провъзгласен от Общото събрание на ООН.

През февруари тази година се проведоха и трите обучителни сесии по проекта за служители от ОДМВР - Плевен. Обученията са преминали всички началници на районни полицейски управления и сектори при ОДМВР - Плевен. Домакините от Румъния са представили анализ на добри практики в областта на противодействието на корупцията. Лектори на обученията са били служители от Генерална дирекция „Антикорупция" - Букурещ и представител на НПО „Transparency International Romania". Тренировъчните сесии са включвали темите: „Превенция на корупцията в Република Румъния", „Борба с корупцията" и „Сътрудничеството с неправителствените организации за противодействие на корупцията".

В рамките на проекта предстои изготвяне на материали за противодействие на корупцията и широка обществена кампания за представяне на рисковете от корупционното поведение.