severnja6ki ansambal
severnja6ki ansambal / severnja6ki ansambal Pleven

С голям концерт в Плевен ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на маестро Иван Вълев. Музикалното събитие се организира по идея на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци съвместно с Община Плевен. На сцената на Летния театър ще се представят близо 130 артисти, музиканти, певци и танцьори, от три ансамбъла. Заедно със Северняшкия ще се представят формациите на „Мизия“ –Търговище и на „Дунав“ – Видин.

Плевенският ансамбъл е основан от Иван Вълев, който дълги години е й негов ръководител, а много от неговите произведения се изпълняват до сега.

Замисълът за съвместен концерт е да се представят произведения на Маестрото, останали в репертоара и на трите ансамбъла, каза за радио „Плевен“ директорът на Северняшкия ансамбъл Мариян Туджаров. Той обясни, че в програмата са включени произведения като: „Неранза“, „Тъкала ли си момина мале“,“ Видински танци“, „Садински песни и танци“, „Преклони се , булне ле“, „Девойко, бяла българко“, музикално танцова постановка „Гергьовден“ и други.

По предложение на ръководството на Северняшкия ансамбъл Маестро Иван Вълев посмъртно ще бъде отличен с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци/СБМТД/ – „Кристално огърлие“.

Каним всички плевенчани и гости на града ни на неповторим концерт с ансамблите на северна България – Северняшки ансамбъл, професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ и ансамбъл „Дунав“, каза още Мариян Туджаров.

Събитието, посветено на 90 години от рождението на Маестро Иван Вълев, ще бъде на 24 септември от 19.30 часа в Летния театър на парк „Кайлъка“. Входът е свободен!
 

severnja6ki ansambal
severnja6ki ansambal Pleven