С вечер-спектакъл отбелязват 60 г. от създаването на балетната школа в Съгласие
С вечер-спектакъл отбелязват 60 г. от създаването на балетната школа в Съгласие / archive.dariknews

На 31 октомври в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие-1869" ще се състои вечер-спектакъл "Поколения", посветена на 60-годишнината от основаването на Балетната школа при читалище "Съгласие 1869". Постановката е на Виолета Радева - заслужил гражданин на Плевен и дългогодишен ръководител на школата. В концерта ще вземат участие бивши и настоящи възпитаници на Балетната школа и Студиото за класически танци при читалището.

През 1954 г. в читалище "Съгласие" балетмайсторът Александър Манолов основава първата читалищна балетна школа в страната. За изминалите 60 години в нея са се обучавали над 6 500 деца. Към школата преди 45 години е създадено Студио за класически танци с художествен ръководител Виолета Радева. Целта на Студиото е концертна дейност и усъвършенстване подготовката на изявени таланти, от които 70 са танцували на професионална сцена, а 15 са балетни педагози.

Вечерта-спектакъл "Поколения" е третата, последна проява в рамките на проекта „145 години читалище „Съгласие 1869″, който се осъществява с финансовото съдействие на Община Плевен. Проектът се разработва по повод годишнината и включва инициативи, с които се подчертава значимостта на читалището като основополагаща културна институция в Плевен и региона.

Концертът е на 31 октомври - петък, от 19:00 часа, в зала "Емил Димитров" в читалище "Съгласие".