С поредица от събития ще бъде отбелязан Световният ден на водата
С поредица от събития ще бъде отбелязан Световният ден на водата / archive.dariknews

В понеделник - 17 март, Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен /БДУВДР - Плевен/ поставя началото на Седмицата на водата, посветена на Световния ден на водата, който се отбелязва на 22 март.

За Плевенска област организатори на поредицата от екологични образователни инициативи са БДУВДР - Плевен, Регионална инспекция по околната среда и водите - Плевен /РИОСВ/ и „Водоснабдяване и канализация" ЕООД - град Плевен.

На 17 март, понеделник, в 9:30 часа ще започне воден празник в детска градина „Теменуга" - град Плевен, по време на който, под формата на игра, с децата ще бъде обсъдено как всички - и малки, и големи, можем да допринесем за опазването на природното богатство.

В същия час на 18 март, ще започне голям пролетен воден празник в детска градина „Синчец" в Плевен. В същия ден, в 11:50, започва срещата с осмокласници в Професионална гимназия по електроника и химични технологии „Проф. Асен Златаров" - Плевен.

По традиция, Денят на водата ще бъде отбелязан съвместно и с отдел „Природа" на Регионален исторически музей - Плевен. В 11 часа на 19 март ще удари звънецът за час по екология в Музея за първокласници от начално училище „Патриарх Евтимий" - град Плевен. В заниманията ще се включат и студенти от Педагогически колеж - Плевен към Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий".
Същия ден, но от 14:00 часа, воден празник ще има и в Дневен център за възрастни с увреждания в Плевен.
На 20 март, ще се проведат две лекции за опазването на водата с ученици от НУ„Св.Св. Кирил и Методий" в град Долни Дъбник.

Денят на водата ще бъде отбелязан традиционно на самата дата - 22 март от Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в село Байкал, община Долна Митрополия.

Интересни предизвикателства за Деня на водата са подготвили за ученици и деца от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Враца на 20 и 21 март. Партньор на инициативите във Враца е БДУВДР - Плевен.

Световният ден на водата се провежда ежегодно с цел световната общност да се застъпи за устойчиво управление на водните ресурси и привлече общественото внимание върху важността от наличие на прясна вода. Инициативата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие", проведена в Рио де Женейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Всяка година те са под различно мото, като за тази то е „Вода и енергия".