1
1 / dariknews.bg
В средата на мандата си, кметът на Община Червен бряг инж. Данаил Вълов и неговите заместници Вергиния Василева и Светослав Георгиев, направиха отчет на извършеното през изминалите две години.
Пред медиите в пресклуба на БТА в Плевен, кметът направи ретроспекция на проблемите в общината. Той се спря на всички точки от Програмната листовка, съдържаща обещанията на екипа към гражданите на Червен бряг в предизборната кампания преди две години.
Като първа точка, инж. Вълов отбеляза работата по довършването на Водния цикъл в града, по който всички възникнали проблеми са решени. В това число той посочи  довършването на строително-монтажните работи, въвеждане в експлоатация и подписване на Акт 16, възстановяването на уличната настилка, а също и намаляване на санкциите от просрочието на проекта – са решени. Относно санкциите, кметът на Червен бряг каза, че Върховният административен съд вече се е произнесъл в ползая на общината относно 10 %-та санкция, която заплашваше Община Червен бряг заради просрочие на процедурата.
На второ място е решаването на обходния път по ул. „Васил Левски“ до излизането на бул. „Европа“, за който вече има изработен работен проект, преминал през всички инстанции, ясна е необходимата сума за изграждането му като общинският съвет в Червен бряг е гласувал и Подробния устройствен план, който се отнася до обходния път. Сега остава да се намери финансиране и реализирането на самия проект.
Инженер Вълов поясни, че нужната сума е около 1,8 млн лева.
Работите по закриването и рекултивирането на сметището в Червен бряг са във финална фаза като надеждата на кмета на града е през 2018 г. проблемът да бъде напълно решен. За извършването на всичките дейности по закриване и рекултивиране на сметището с площ от близо 40 декара, необходимите средства са 3,5 милиона лева, които се очакват по ПУДООС.
За благоустройството на жк „Победа“ в Червен бряг предстои скоро да бъде изготвен проект. Там ще бъдат изградени детска и спортна площадка. Ако се намерят пари ще бъде ремонтиран и обходния път на комплекса, чийто план не е променян от повече от 30 години.

Относно реконструкцията на Кооперативния пазар в Червен бряг кметът припомни, че работният проект вече е готов, а финансирането за реализацията му е готовa на 99%. Така, след стартирането на процедурата за избор на изпълнител тази зима, през пролетта на 2018 г. ще започне преустройството на пазара. Той допълни, че новият пазар ще има леко увеличен брой търговски площадки като ще разполага с открита и закрита част и така Червен бряг ще се сдобие с нов Център за търговски услуги.

В града остава нерешен въпросът с питейната вода, защото общината не е била допусната да кандидатства с проект за рехабилитация на питейните водопроводи при първото отваряне на проектите по "Програмата за развитие на селските региони" тъй като по това време не е имало ВиК - асоциация в Плевенска област. В момента основният въпрос обаче е, откъде ще бъде осигурено необходимото финансиране при наличието на проектна готовност за кандидатстване за рехабилитация на водопроводната мрежа в града и в останалите населени места в общината, обясни инж. Вълов.

Той допълни, че вече е внесен и работен проект за ремонта на обходния път през Пети квартал в града и Маркова могила до пътя за село Чомаковци, по който е кандидатствано по Програмата за развитие на селските региони и работният проект е внесен в Разплащателната агенция към Министерството на земеделието.  "Очакваме всеки момент да бъдем поканени за подписване на договора и да осъществим релизацията му", допълни кметът на Червен бряг.

Относно Четвъртия корпус на болницата в Червен бряг, който бе изваден от активите при въвеждането й в експлоатация, инж. Вълов каза, че идеята е, той да се превърне в Дом за комплексни социални услуги, тъй като неговото местоположение и функционалност предполагат това и в момента се водят преговори с инвеститори по този въпрос въпрос.

Кметът на Червен бряг отбеляза и проблема със свлачището на изхода на града в посока Плевен през село Рупци. Той припомни, че по време на предишния му мандат 2007-2011 г., свлачището е било укрепено с инвестиция от 1 млн лева, но и днес то продължава да бъде активно.  Според него хубавата новина е, че Община Червен бряг е включена в списъка на МОСВ с населени места с такива проблеми, където има определени около 9,7 милиона лева за укрепване на свлачището. 
"Ще актуализираме проекта и след като ни има в списъка, може да се смята, че след неговото одобрение ще получим и финансирането", каза инженер Данаил Вълов.