Румънци ще се съревновават за ВиК проекта в Плевен
Румънци ще се съревновават за ВиК проекта в Плевен / netinfo

На22 август, областният управител Иван Новкиришки прие Йон Преда - Главен директор на департамента за развитие на европейските проекти в Регионалната дирекция на водите -Констанца, Стейлиан Будеш - мениджър проекти и Марк Мюлелер - Директор "Аквалиа ню Еуроп", Испания.

Целта на срещата бе да се идентифицират възможностите, отнасящи се до подобряване услугите на населението, в контекста на някой прилики в институционалната рамка за регионализиране на механизмите и създаване на предпоставка на публично-частно партньорство във ВиК сектора.

Румънските гости са участвали в провелия се в София форум "Възможности и  перспективи в публично-частното партньорство", на който зам. министър Добромир Симидчиев е обявил идеята за пилотния проект на област Плевен. "Като имаме предвид трайните връзки между нашите страни, що се отнася до изпълнение на европейските директиви и успеха на трансграничните програми, нашето посещение е една добра възможност да представим постиженията на Регионалната дирекция на водите - Констанца, която развива дейност в пет области на централните и югоизточни части на Румъния", заяви Йон Преда. "Твърдо сме решени да участваме в съревнованието за ВиК проекта в Плевен", категоричен беше той.

Областният управител Иван Новкиришки представи пред гостите Плевенска област и общините, членове на ВиК асоциацията.

"Проектът е пилотен за страната ни в търсене на публично-частно партньорство, с цел дългосрочни инвестиции в сектора, за подобряване на качеството на услугата и във ВиК асоциацията трябва да вземем важно решение в полза на обществото и затова искаме да бъдем перфектни в избора си", каза областният управител.