rumen petkov
rumen petkov / dariknews.archive
Председателят на ПП АБВ Румен Петков стана член на Международния комитет за честване на 75-годишнината от победата във Великата отечествена война и взе участие в заседанието на комитета. По време на заседанието той разговаря с Александър Чубарян, ръководител на Институт „Освобождението на Европа от нацизма" към Руската академия на науките, Йорг Морре - директор на германо-руския музей „Берлин-Карлсхорст". Карлсхорст е освободена територия от Съветския съюз и крах на групата армии - „Център". Морре отправи покана към Петков да посети музея. В рамките на събитието Румен Петков разговаря и със Свен Холцмарк от Норвежкия институт по отбранителни изследвания. 
Петков се срещна и с дългогодишния директор на МГИМО Анатолий Торкунов. Като подарък от Петков той получи патриотичния календар, изработен по идея на АБВ-Младежи и писалка, посветена 140 години от установяването на дипломатически отношения между България и Русия. Торкунов през последните 15 години е несменяема водеща фигура във външната политика на Русия и член на всички президентски комитети по външна политика. През септември той ще гостува у нас по покана на Румен Петков. 
В Комисията участват представители на прибалтийските държави, Франция, Германия, Украйна, Италия. Италианският представител е зам.-председател на Атлантическия клуб на Италия - проф. Джулио де Робертис./КРОСС/