rumen p nek
rumen p nek / dariknews.archive
Председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира в Плевен, че начинът на ценообразуването в българската енергетика е порочен и противоречащ на европейското законодателство. Малко преди организираната от партията среща с плевенчани по проблемите на енергетиката и ценообразуването на ел. Енергията, Петков предупреди и за въжможен фалит на Националната електрическа компания.
Румен Петков направи сравнение между цените, на които се продава произведената електрическа енергия от ТЕЦ „Марица“ 1, 2, и 3 и АЕЦ „Козлодуй“. Той нарече „престъпен“ договора за продажбата на двете електроцентрали – „Марица“ – 1 и „Марица“ - 3, подписан по време на правителството на Иван Костов през 2001-ва година.

rumen p nek
dariknews.archive

Лидерът на ПП АБВ Румен Петков посочи, че принципната политика на партията, която ще бъде в основата на явяването й на евроизборите ще бъде, евродепутатите да се борят против двойниите стандарти.
От АБВ настояват още за стартиране процедурата за АЕЦ „Белене“, защото от Народното събрание е взето необходимото решение и според Румен Петков, Министерството на енергетиката незабавно трябва да стартира процедурата, за привличане на стратегически инвеститор:
„Нашата принципна позиция е, че най-доброто решение е централата в Белене да бъде 100% държавна собственост. Така или иначе днес държавата има гарантирани 30% в проекта, чрез досега направените инвестиции за купената техника и технологии от  „Росатом“. На големия  енергиен форум за енергетиката, който АБВ организира в столицата миналата седмица, едно от най-големите имена в областта на атомните проекти проф. Холгер Рогнер, също беше убеден, че най-доброто решение за нас е държавната централа.
Ние от АБВ настояваме за възможно най-бързи промени в енергийната стратегия на България. Имаме още по-силно основание това да го искаме в Плевен, защото през 6 от нашите общини трябва да мине газопровода. Това са работни места, сигурност и сериозна инвестиция“, заяви Румен Петков.

rumen p nek
dariknews.archive