abv borisov
abv borisov / government.bg

Бъдещето на Македония не може да минава през грабеж на историята на България и поругаване на историческите факти. Това заяви по време на брифинг в Министерския съвет председателят на АБВ Румен Петков след среща на ръководството на партията с министър-председателя Бойко Борисов, представители на Министерство на външните работи и на Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Р Македония.  От страна на АБВ в работната среща участие взеха и основателят на партията и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка и председателят на Гражданския съвет на партията проф. Любомир Халачев.

„По време на срещата изложихме позицията на АБВ и нашето настояване за развитие на договора от гледна точка на българския национален интерес и съхраняване на историята. Ние сме системни в тези си настоявания. Обръщали сме се към мултидисциплинарната комисия и по повод на дебатите за името на Македония. АБВ отдавна е изразила своите силни резерви относно имената „Илинденска Македония“ и „Северна Македония“, каза Румен Петков. Той подчерта, че настояването на Алтернатива за българско възраждане е ясното дефиниране на понятието „обща история“ между България и Р Македония. „За нас е неприемливо политически фактори в Македония да загърбват историята и общото ни Илинденско-Преображенско въстание. Несериозно е и представителите на Р Македония в мултидисциплинарната комисия да ограничават общата ни история само във времето на Османската империя и османското робство. За нас стремежът да подкрепим Р Македония за нейното евроатлантическо бъдеще е въпрос на осъзната необходимост за перспективите на държавата и на региона като цяло. Но трябва да е съвършено ясно, че това бъдеще не може да минава през истината за нашата обща история и през грабеж на историята на България, през поругаване на историческите факти и през поругаване на ценности, които са съхранили българщината през годините“,  посочи Румен Петков.

В заключение той заяви, че от АБВ ще настояват за среща с Комисията по външна политика към Народното събрание. Целта е да се достигне до дискусия, която да допринесе за постигането на единна позиция, независеща от конюнктурата и в България, и в Македония. Позиция, която да гарантира българския национален интерес.

Думите на Петков допълни основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов:
„Като историк искам да кажа, че големите поражения в македонската политика на България идват и от голямото напрежение на българските партии помежду им. И за това днес ние от АБВ се опитваме да постигнем една консенсусна българска позиция. Нашата, както и обществената оценка за събитията от последната една година за подписания договор между България и Македония и за общите чествания, които бяха реализирани, е без съмнение позитивна. Това очертава една добра перспектива, ако обаче ние вземем мерки своевременно да предотвратим и възможно негативно развитие“, посочи той.

abv borisov
government.bg