Р.Петков:Уродливото изделие Изборен кодекс трябва незабавно да се промени
Р.Петков:Уродливото изделие Изборен кодекс трябва незабавно да се промени / archive.dariknews

На пресконференция на 13 октомври 2014 г. в пресклуба на БТА в Плевен, зам.-председатлят на АБВ Румен Петков и Цветан Антов - областен коорднатор на АБВ за Плевенска област коментираха резултатите от педсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 5 октомври 2014 г.

Румен Петков отбеляза, че по време на предизборната кампания, някои от социологическите агенции са преминали от сферата на науката, в сферата на услугите с основната цел да внушат на интелигентния избирател, че не трябва да гласува за АБВ, понеже партията няма да влезе в парламента и по този начин, пренасочвайки гласове в друга посока, според направения екзит пол е повлияно на между 8 и 10 000 избиратели, които са гласували на евроизборите за АБВ.

Той подчерта, че на тези избори с 45 000 е увеличен броят на избирателите, гласували за АБВ, а броят на повторно гласувалите е между 70 и 80 000, което означава, че те виждат в АБВ трайно решение ", коментира Петков и подчерта, че 52% от избирателите на партията са с висше образование, а 39% от гласувалите са на възраст над 50 години - "хора в активна възраст и са хора, които създават обществен продукт и това ни кара да сме сигурни в едно добро бъдещо представяне".

"Не е тайна, че най-големият губещ в отминалите избори е БСП", каза Петков и припомни, че на парламентарните избори през 2013 г. за БСП са гласували 940 000 и само 440 000 от тях са повторили вота си на 5 октомври 2014 г. В тази връзка, Петков коментира, че "АБВ не е проблем вляво, а е решение на проблема вляво".

Той обяви, че днес от АБВ изпращат две писма - до ПП ГЕРБ и до министъра на вътрешните работи.
"Ние обявихме още миналата седмица, че поканата от страна на ГЕРБ за консултации е една интелигентна, разумна и демократична постъпка и с писмото си ще настояваме да ни предоставят вижданията и приоритетите си за преодоляване на кризата в страната".

Румен Петков каза, че с писмото до министъра на вътрешните работи, от АБВ ще настояват за писмен отговор на това, "на какво основание са предприети викания на активисти на АБВ в РПУ, снемане на обяснения, забрани за влизания в офиси на АБВ, както и подписване на декларации, че няма да се занимават с политическа дейност - неща, които са встрани от демократичния начин за провеждане на едни избори. Този страх от АБВ сигурно има своето обяснение, но невзимането на мерки от страна на вътрешния министър означава, че ръководството е съпричастно с такъв тип репресивни действия".

Той добави, че ще помолят евродепутата от АБВ Ивайло Калфин да информира институциите в Европарламента, че МВР е участвало в такива действия и не е предприело никакви мерки, въпреки, че е било информирано за случващото се.

Румен Петков коментира факта, че в Плевен няма избран депутат от АБВ като каза, че от сформирането си, партията настоява за промяна на законодателната система. Той побясни, че идеята на АБВ е близка до германския модел на гласуване т.е, 50% от мандатите да са с мажоритарен избор, а останалите мандати да бъдат разпределяни чрез партийни листи. Така гласовете, които не се реализират в мажоритарния вот ще могат да бъдат прехвърлени като тежест в националната листа.

Той коментира още, че мажоритарният избор е начин да бъде извадено народното представителство от анонимност, а по отношение на преференциалния вот, Петков каза, че той е послужил за контролиране на избирателя - по отношение на манипулируемия и на купения вот. "Така, че това уродливо изделие - "Изборният кодекс" трябва да бъде променено час по-скоро".

Румен Петков каза, че АБВ ще участва в предстоящите консултации при президента Росен Плевнелиев, "откъдето трябва да прозвучи общата воля в деня на конструирането си, 43-то Народно събрание да започне работа по подготовката на нова нормативна избирателна уредба".

Според Петков правителство ще има и в него ще участва част от ББЦ, Патриотичния фронт, Реформаторски блок. "Ще се състави едно правителство, което, както каза г-н Местан преди месец, ще получи подкрепата на ДПС". Той каза, че АБВ няма намерение да участва в такова правителство. "Няма срамна работа - сига да е ръководна и добре платена не е концепцията на АБВ", категоричен е Петков.