Първи Национален събор на майсторите на народни инструменти
Първи Национален събор на майсторите на народни инструменти / dariknews.archive

На 5 септември 2015 г. в Архитектурно-етнографския комплекс "Етъра" в Габрово ще бъде поставено началото на „Национален събор на майсторите на народни инструменти". Събитието ще е част от програмата на ежегодния международен панаир на народните занаяти, който ще се състои в дните 4-6-ти септември.

Oсновната цел и една от основните причини за организирането и провеждането на този събор е желанието на създателите му, да се спомогне за развитието и популяризирането на българските народни инструменти, без които е немислимо съществуването на българския фолклор.
Без тях не биха звучали Българските народни песни и свирни, песните и музиката на нашите деди.

На този събор ще си дадат среща майстори, изпълнители, ценители и любители на Българските народни инструменти, музика и фолклор като цяло. Идеята на организаторите е да се получи един своеобразен празник на Българщината и то не къде да е, а в сърцето на България.

Любовта ни към всичко българско и родно, почитта ни към българските ценности и фолклор е нещото, което ни вдъхновява и ни кара да се посветим на тази идея, идеята за организиране и провеждане на традиционен „Национален събор на майсторите на народни инструменти". Събор в град Габрово - градът на Рачо Ковача, един от центровете на занаятчийството в България, а мястото е Архитектурно-етнографският комплекс „Етър" - там, където е жива традицията, там, където са се майсторили и продължават да се правят най-характерните и уникални произведения на българските занаяти. Няма по истинско и по-подходящо място за провеждане на такава среща, която нарекохме „Национален събор на майсторите на народни инструменти", споделят неговите създатели.

Организатори на първия „Национален събор на майсторите на народни инструменти" са музикална компания „Родолюбие" и АЕК „Етъра" - град Габрово.