Прокуратурата върна на Инспекцията по труда сигнала за “Автобусни превози”
Прокуратурата върна на Инспекцията по труда сигнала за “Автобусни превози” / Дарик Плевен

Софийска районна прокуратура е върнала на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" изпратения от тях сигнал за констатирани системни неизплащания на трудови възнаграждения на работници и служители в единадесет предприятия на територията на страната, сред които е и плевенското дружество "Автобусни превози".

В началото на тази седмица социалният министър Тотю Младенов съобщи, че 11 фирми ще бъдат дадени на прокурор заради системно забавяне на заплатите. От прокуратурата са излезли със становище, че не е в тяхната компетенция да се произнасят за нарушения в трудовото законодателство. В случая  Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" не е сезирала прокуратурата с конкретни данни за извършено престъпление от общ характер, се казва в изявлението на Софийска районна прокуратура. Именно Изпълнителната агенция е компетентния орган, който следва да ангажира административнонаказателната отговорност на работодателите.

Миналата седмица бивши работници на плевенското дружество "Автобусни превози" сигнализираха, че им дължат за неизплатени заплати от лятото на 2009 година над 240 хил. лева.