/ ThinkStock/Getty Images
Районна прокуратура в Плевен се самосезира след телевизионен репортаж за нов случай на евентуално замърсяване на водите на река Осъм в района на село Черковица, област Плевен.

Във връзка с данни, изнесени в репортаж на 12 януари 2020 г. в предаването „Неделята на NOVA“, е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 352, ал.1 от НК. В хода на предстоящите процесуално следствени действия ще се събират доказателства относно степента на замърсеност на водите на р. Осъм. Ще се проверява представлява ли реката опасност за хора или животни и растения и годна ли е водата за използване за културно битови, здравни, земеделски и други стопански цели.

Разследване на NOVA: Бълва ли мръсотия в Дунава завод за тоалетна хартия? (ВИДЕО)

Ще се установява източника на наблюдаваното оцветяване на водите на реката и на лице ли е причинно-следствена връзка между него и дейността на намиращото се в близост предприятие за производство на домакинска и тоалетна хартия.

През изтеклата година прокуратурата е водила и друго досъдебно производство, с предмет предходно оцветяване на водите на р. Осъм в района на с. Черковица. В хода на проведените процесуално следствени действия, обаче, не са били събрани годни доказателства за наличието на замърсяване на водното течение на реката и наказателното производство е било прекратено.

Разследването по новообразуваното досъдебно производство продължава.