В разгара на водната криза и след скандалите и арестите - екипът на „Неделята на NOVA“ разкри още една злоупотреба с води.

Снимките и видеото са от река Осъм край село Черковица, община Никопол. А мръсотията, която се излива в канал и се влива в реката, са от завод за тоалетна и домакинска хартия.

„Това е тръбата, която идва от завода. Точно тук се излива цялата тази мизерия, която виждате, и се влива в реката. Той е направен специално за тази цел, да се излива мизерията от тука, всички тези химикали. Никой не е мислил да прави пречиствателна станция”, разказва Богомил Пешов.

Собственик на завода от 2012г. е ливанец с американско гражданство. В предприятието работят много хора от общината. Никой от тях не желае да коментира това, което се случва с реката. Казват, че се страхуват да не загубят работата си.

"Давали сме сигнали в РИОСВ –Плевен, директорката беше излязла със становище, че няма замърсяване, но пък е факт, че не емигрира риба", обясни Христо Иванов.

Сигнал до компетентните институции подава и депутатът Стефан Бурджев.

"Аз сезирах Районната прокуратура в Никопол, РИОСВ –Плевен, директора на полицията и след това и поставих парламентарно питане и към министъра на околната среда и водите Нено Димов. Следяхме и с тези граждани за безконтролно изпускане на неестествена течност от една тръба, която отвеждаше от съоръженията, в които се обработва хартията. За мен беше сериозен резултат и напредък по случая на министерството на околната среда и водите, което наложи два акта за десетки хиляди лева глоба на завода", заяви депутатът Стефан Бурджев.

Екипът на „Неделята на NOVA“ търси и собственика на завода. Иво Йорданов, който твърди, че упълномощен от собственика да го ръководи, не желае да застане пред камера, но въпреки това разговорът е записан.

"Има проблем, има огромен проблем. Значи това е завод, който работи тук от 70 години. Последните 4-5 години, откакто ние направихме пречиствателна станция, сме вложили сигурно 250 хиляди лева, такава не е имало никога. Той работи така още от комунизма. Още от 70—та година. Никога не е имало пречиствателна станция", обясни той.

Проблемът, според хората, е от 4 години, като през 2019г. замърсяването се увеличавало ежедневно.

Според експертите от РИОСВ –Плевен процесът е регулиран. От Екониспекцията обаче потвърждават за наложени санкции за над 15 хиляди лева през 2018 г. на завода. Посочено е също, че е направен контролен мониторинг и е наложена санкция за превишени норми през септември миналата година в размер на 119 лева месечно, която през октомври е отменена. При последната проверка на 17 декември отново са взети проби, а резултатите от тях още не са готови.
Заводът работи с вода от река Дунав. Според източници на „Неделята на NOVA“ се ползва по-голямо количество, от колкото се отчита. Водата минава през тръби, а в тази станция се намира дебитомер. От тук водата отива в завода, използва се в производството, след което по канала се излива в река Осъм, която пък се влива обратно в река Дунав.

От тези тръби от река Дунав, заводът за хартия в Черковица черпи вода за производство. Според становище на „Басейнова дирекция“ през 2018 г. заводът е изразходвал 109 596 кубика вода. Това означава, че за производство са използвани едва 5% от капацитета на машините на предприятието. А цената за разход на вода от река Дунав е само 3455,73 лева за цяла година.

За коментар по темата е потърсен и кмета на община Никопол с въпрос има ли според него проблем и ако е така, как ще бъде решен.

"Тук официално такава информация ние нямаме При нас не е идвало нищо", обясни кметът община Никопол Ивелин Савов.

И докато от РИОСВ-Плевен твърдят, че няма проблем, хората продължават да публикуват снимки и видеа на мръсната река. Техните искания са независими експерти да изследват водата и въздуха в района. Хората от Никопол заплашиха с протести, ако проблема със замърсяването на водата не спре.
nova.bg