hrana
hrana / dariknews.archive

Върховната административна прокуратура/ВАП/ възложи да се извършат проверки на качеството и безопасността на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и търговските обекти на територията на училищата в цялата страна.
До мярката се е стигнало, след като ВАП се е самосезирала заради публикации в медиите. Според тях, деца и ученици на различни места в България консумират напитки и храни, съдържащи опасни за здравето съставки, субстанции с неопределено съдържание, както и психотропни вещества (като т.нар. „весел чай“). Освен това се оказва, че хлапетата имат свободен достъп до алкохолни напитки, цигари, наргилета и тютюневи изделия. Изброените продукти се разпространяват в търговски обекти, разположени в учебните заведения или близо до тях, както и от нелегални търговци, действащи в близост до училищата.

Съвместните проверки ще се извършват от служители на Българската агенция по безопасност на храните/БАБХ/, Комисията за защита на потребителите и Главна дирекция „Национална полиция“, съобщават от прокуратурата. Целта на проверките ще бъде да се пресече предлагането на тютюневи изделия, алкохол и опасни за здравето на учениците хранителни продукти и напитки във въпросните обекти, както и да бъдат установени и санкционирани нарушителите.