Проектобюджетът на Общината за 2009 г. мина на обсъждане в Коиловци и Славяново
Проектобюджетът на Общината за 2009 г. мина на обсъждане в Коиловци и Славяново / netinfo

Обсъждането на проектобюджета на Община Плевен за 2009 год. вече е преминало в Коиловци и Славяново, съобщават от общинския пресцентър. С хората от двете населени места са се срещнали кметът Найден Зеленогорски, председателят на ОбС Георг Спартански, общинският съветник Илка Илиева, финансисти и представители на строителното направление в администрацията.

Кметът Найден Зеленогорски e представил основните параметри на проектобюджета за тази година. Като цяло той ще надвишава предходния с 10 %. Процентът респективно е същият и по отношение средствата за кметствата. Ключови за бюджета през 2009-а в условията на финансова криза остават пестеливостта, разумността и следването на приоритетите при разходването на средства.

Предложения за допълнителна щатна бройка в Социалния патронаж, за създаване на младежки клуб, довършителни дейности при изграждането на нови тротоари по пътя в посока Белене, както и за допълнителни средства за чистота след прекратяване на програмите по временна заетост, са отправили жителите на Коиловци. Сериозен проблем за тях са кражбите на имущество. Кметският екип е изразил подкрепата си и наличието на финансов ресурс за създаването на общинска полиция, информират още от пресцентъра. По време на срещата е станало ясно още, че стартира подписка на кметове и кметски наместници от цялата страна за създаването на законодателна рамка на идеята и реализацията й. Над 1 млн. лева отделя годишно Община Плевен за частна охрана и полски пазачи. Много по-голям ефект ще постигне влагането на тези средства в дейността на общинска полиция, предвид по-големите правомощия, които ще има тя, е изтъкнато по време на обсъждането.

Сред исканията на жителите на Славяново пък са ремонт на административната сграда, оформяне на парк в жк “Изток”, ремонт на три основни улици. Според тях е необходимо да бъде увеличен и щатът на Социалния патронаж и да се продължи реконструкцията на гробищните паркове.

140 000 са вложените средства през 2008-а год. в уличната инфраструктура, като изцяло новоасфалтирани са 740 кв. м пътна настилка в Славяново. Новата дограма и закупеното оборудване за средното училище възлизат на 101 хил. лева, 100 броя са новите осветителни тела. Основно е почистено речното корито, поставени са 19 комплекта съдове за разделно събиране на отпадъците, възстановена е радиофикационната мрежа за над 700-те абонати, са част от акцентите в отчета на кмета Христо Таренгов.

Обсъждането на проектобюджета ще се осъществи във всички населени места на Общината. Общественото обсъждане в Плевен ще се състои на 20 февруари от 17.00 часа в зала “Катя Попова”.