/ ThinkStock/Getty Images
Двамата обвиняеми са предлагали по 30 лв. за да упражнят своето право на глас в полза на определен кандидат
Районна прокуратура-Плевен образува две досъдебни производства във връзка с постъпили в нощта на изборите сигнали за купуване на гласове.

Прокуратурата в Горна Оряховица разследва купуване на гласове

На 27 октовмри вечерта, малко след официалния край на изборния ден в прокуратурата, е постъпил сигнал за купуване на гласове в жилищния район в близост до автогарата в града.

Незабавно са образувани две досъдебни производства и са предприети неотложни процесуално следствени действия. Късно през нощта са проведени разпити пред дежурен съдия на свидетели на престъплението.

По едното досъдебно производство, към наказателна отговорност, е привлечен мъж на 42 години от Плевен. Той е признал вината си и е поискал да сключи Споразумение с Районна прокуратура.

Прокуратурата в Ловеч образува досъдебно производство за купуване на гласове

По силата на постигнатото споразумение на обвиняемия се налага наказание 10 месеца лишаване от свобода, изтърпяването, на което се отлага с три години изпитателен срок, глоба в размер на 5 000 лева и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност за срок от три години. Споразумението е внесено за одобрение в Районен съд.

По второто досъдебно производство разследването продължава, като към наказателна отговорност, е привлечен мъж на 37 г. от Плевен. С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и след внесено предложение до Районен съд му е наложена постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Сезират ЦИК за агитация на чужд език в Пещера (ВИДЕО)

Фактическата обстановка по двете наказателни производства е сходна: от събраните доказателства става ясно, че двамата обвиняеми са предлагали на лица живущи в жилищния район около автогарата по 30 лв. за да упражнят своето право на глас в полза на определен кандидат.