В Плевен пристигнаха бюлетините за изборите на 14 ноември. До края на деня те ще бъдат раздадени на всички общински администрации в областта.

Има готовност за безплатни антигенни тестове на членовете на СИК

За всеки един от двата избора в неделя са отпечатани по 238 000 бюлетини. Първа своите бюлетини получи Община Плевен. Те бяха прибрани в специално помещение. За всеки един от двата вота са получени по 117 000 бюлетини.

"За разлика от предходни избори, сега няма да бъде предавано цялото количество бюлетини за всяка една от секционните избирателни комисии", каза Красимир Иванов, директор на Дирекция "Административно, информационно и техническо осигуряване" към Община Плевен.

До това се е стигнало след като Община Плевен е изпратила запитване до ЦИК относно броя бюлетини, които да бъдат разпределени в секциите с машинно гласуване. В отговор е била дадена възможност кметът на Плевен съгласувано с Районната избирателна комисия да определят количеството.

Дни преди изборите: Скандал с машини за вота на склад (ОБЗОР)

"При последните избори на 11 юли от близо 170 секции само при две имаше проблем с машините", коментира Иванов. Това, според него, обезсмисля 100-процентовото предаване на хартиените бюлетини на секционните комисии.

Иванов добави, че след проведена среща с Районната избирателна комисия се очаква тя да излезе с решение в началото на изборния ден в секциите, където има машинно гласуване, да са налични само по 100 броя бюлетини за всеки избор.

"Така при възникнал проблем с машинното гласуване, изборният процес ще може да продължи с хартиено гласуване, докато общинската администрация реагира и достави останалия брой необходими бюлетини заедно с комбинирания протокол за машинно и хартиено гласуване", обясни Иванов.
БТА