Предлагат улица в центъра на Плевен да приеме името Ростов на Дон
Предлагат улица в центъра на Плевен да приеме името Ростов на Дон / archive.dariknews

По повод честването на 50-годишнината от установяването на партньорски отношения между Плевен и Ростов на Дон, Община Плевен инициира преименуването на част от централна улица в града. Идеята е улица „Цар Борис III" в участъка от хотел „Ростов" до кръстовището на бул. „Д. Попов" и ул. „Д. Константинов" да носи името „Ростов на Дон". Това обяви на редовния си брифинг кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков.

Предлагат улица в центъра на Плевен да приеме името "Ростов на Дон"
netinfo

Останалата част от улицата - отсечката от бившето кино „Освобождение" към ул. „Асен Халачев" ще запази името „Цар Борис III".

Кметът каза, че предложението ще бъде представено и обсъдено на заседание на Председателския съвет при Общински съвет - Плевен, за да се постигне подкрепата на всички групи в местния парламент. При наличие на консенсус предложението ще бъде внесено официално на сесия на Общинския съвет.

50-годишният юбилей от първото побратимяване на Плевен с руския град ще бъде тържествено отбелязан първо в Ростов на Дон през септември по време на Дните на града, а през следващата година - в Плевен, вероятно в дмите на отбелязването на националния празник 3-ти март.

Освен официалната делегация от Община Плевен, за Ростов на Дон ще отпътува и по-голямата част от Северняшкия ансамбъл, който ще има серия участия в празничната програма и гала концерт.
Артисти от ансамбъла ще участват и в традиционната проява „Танцуващия град", в рамките на която ще преподават уроци по български народни танци на граждани на Ростов на Дон.

В празничната програма е включено и представянето на фотоизложба с работно име „Духът на Плевен". Неин автор е Георги Великов - Чарли. Фотоизложбата ще включва около 35 фотографии на различни забележителности в града, както и три тематични фотопана - „Старият Плевен", „Културата на Плевен" и „Хората на Плевен".