/ Снимка: Дарик, архив
Специализираният наказателен съд ще проведе поредно заседание по делото срещу бившия кмет на Ловеч Минчо Казанджиев.

Бившият кмет на Ловеч Минчо Казанджиев е подсъдим заради обществена поръчка за доставка на атракционно влакче за 360 000 лева.

Доставката на влакче с локомотив и два вагона е била част от проект за развитие на туристическите атракции в Ловеч по Оперативна програма „Регионално развитие“. Била е обявена обществена поръчка, като се явил само един кандидат. Кандидатът предложил цена, близка до заложената 360 000 лв, но тъй като фирмата не разполагала с атракционно влакче, което да отговаря на поставените условия, представила преправени документи за техническите параметри и характеристики на влакчето.

Спецсъдът гледа делото срещу кмета на Батак

Прокуратурата съобщава, че договорът е бил подписан на 3 септември 2014 г. и след два месеца влакчето е било доставено. Според държавното обвинение при приемането му присъствал само представител на Община Ловеч. Влакчето било сглобено, направени били 2-3 обиколки на плаца, след което било прието, без да са изпълнени задълженията по приемане. Не са проведени тестове и проби, не е направена никаква проверка дали реалните му параметри отговарят на заложените в обществената поръчка.

Ден по-късно бил подписан и приемо-предавател протокол, като било посочено, че оборудването е прието без забележки, макар да не са извършени никакви проверки. Парите за влакчето били преведени, но то е било ползвано само временно поради несъответствията в техническите параметри.

Съдят кмета на Шабла за злоупотреба с европейски средства

В края на 2016 г., когато Казанджиев вече е кмет, Община Ловеч е принудена да връща над 300 000 лева по проекта, след като получи финансова корекция заради нарушенията по поръчката с влакчето. Тогава настоящият кмет Корнелия Маринова обяви, че докладът от Министерството на регионалното развитие ще бъде изпратен в прокуратурата.

Обвинението срещу Казанджиев е за безстопанственост, защото не положил достатъчно грижи за повереното му имущество, като приел атракционното влакче, без да е извършил проверка на качеството на доставената и не е подписал констативен протокол. От това според прокуратурата са последвали щети за общината за 210 034,52 лв., представляващи разликата между заплатената сума от 359 732,55 лева и реалната стойност на влакчето, която била 149 698,03 лв.

Съдят кмета на Сливница, нотариус и служител в пенсионен фонд за документни измами

Управителят на фирмата е обвинен в документно престъпление за преправените документи при участието в поръчката. Обвинение в безстопанственост и документно престъпление е повдигнато и на ръководителя на проекта, който според данните в сайта на Община Ловеч е била Тотка Симеонова. Според прокуратурата, тя е приела влакчето без проверка за съответствие, а само с приемо-предавателен протокол, съдържащ техническа спецификация. Документното престъпление е заради това, че съставила приемо-предавателния протокол, но фактическото приемане е било извършено от кмета.
БГНЕС