Плевенската болница ще бъде една от високотехнологичните
Плевенската болница ще бъде една от високотехнологичните / netinfo

Предвидено е УМБАЛ "Д-р Г. Странски" да бъде в групата на първите 4 болници в страната, които ще станат високотехнологични, събщи доц. Димитър Стойков, директор на лечебното заведение. Това е обсъдено по време на среща на шефове на болници, спешни центрове и БЛС с премиера Бойко Борисов.

Според доц. Стойков предстоящата здравна реформа е най-вече в полза на пациентите, а разковничето за по-ефективно здравеопазване е внедряването на висотехнологична апаратура в болничните заведения. При съществуващите условия на транспорт в момента е напълно достатъчно в радиус от около 60 км от висотехнологичната болница всички пациенти да се насочват директно към нея, допълни той.

Мотивите са, че ако един инфаркт или инсулт бъдат лекувани както трябва - до третия час от възникването си, това води до лекуване на пациента без остатъчни влияния. За такъв болен, е много по-добре да попадне в една високотехнологична болница и да го излекуват, подчерта доц. Стойков.

Той допълни още, че в противен случай болният ще попадне в малка болница, ще загубят време за диагностика, ще се правят опити за лечение и на края ще се насочи към високотехнологичната болница, но вече в много по-тежко състояние.

Директорът на болницата добави, че по този начин расте стойността на лечението, а въпросният пациент може да остане инвалид. Това ще е така защото е пропуснат именно този «златен» период, в който човекът може да бъде лекуван адекватно, смята доц. Стойков.