Плевен се включва в инициативата за почитане паметта на жертвите по пътищата
Плевен се включва в инициативата за почитане паметта на жертвите по пътищата / dariknews.archive

Панихида в памет на загиналите хора при пътно-транспортни произшествия (ПТП) ще бъде отслужена в неделя, 16 ноември, във всички храмове в Плевен и в църквите на общинските центрове в областта. Възпоменателната церемония ще се състои от 10:30 ч. във всички храмове в страната.

Плевен се присъединява към благородната инициатива за почитане на паметта на жертвите по пътищата. След панихидата на пешеходната пътека до Дома на книгата ще бъдат поставени цветя и със свещ в ръка ще изразим почитта и любовта си към нелепо загиналите на пътя. По този начин всички можем да покажем едновременно съпричастност към болката на близките на загиналите и непримиримост към войната по пътищата.

От началото на годината по пътищата в Плевен са загинали 23 души, а в страната мрачната гибел на пътя е отнела 570 живота. При ПТП са ранени 7400 човека, сред които много млади хора. Сухата статистика не отчита болката на близките на загиналите и страданията на хората, които остават инвалиди за цял живот. Инициативата е организирана от фондация „Безопасни улици от Валя", „ВG Север" и местното църковно настоятелство. Всички граждани от Плевен са поканени да изразят своята почит към загиналите на пътя и съпричастност към каузата за безопасни улици.

С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на ПТП. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от ПТП. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията „Мир на пътя" поставя началото на традицията. С всяка изминала година към деня на възпоменанието се присъединяват все повече страни.

Тази година календарният ден за възпоменание на жертвите е 16 ноември (неделя), а седмицата преди това е обявена за седмица на възпоменание.

Преживяването на пътнотранспортно произшествие, получаването на травми, загубата на близък вследствие на такъв инцидент са болезнени събития, които оставят дълбоки и трайни следи в съзнанието на всеки човек, често пъти за цял живот. Всяка година милиони хора от цял свят се присъединяват към огромното множество на пострадалите от автомобилни катастрофи.

Значителна част от жертвите са млади хора, отишли си без време. Голяма част от инцидентите е можело и е трябвало да бъдат предотвратени. Отговорността за смърт или тежки травми, причинени при автомобилни катастрофи е огромна, загубата и мъката на близките - неутешима.

Този специален възпоменателен ден е нужен за близките на жертвите на пътя, за да може те да усетят всеобщото признание за загубата, за болката, за страданието си. Той се е превърнал и във важен инструмент на борбата с безразсъдното шофиране; на превенцията на тези тежки инциденти, които оставят своите тежки последици върху цялото човечество.