Плевен се обяви срещу закриването на Института по лозарство и винарство
Плевен се обяви срещу закриването на Института по лозарство и винарство / Dariknews.bg

Плевенският кмет Найден Зеленогорски изпрати писмо до министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, в което изразява несъгласието на Община Плевен и обществеността със закриването на Института по лозарство и винарство.

«Всички ние се противопоставяме на намерението да бъде преустановена в досегашния й вид дейността на единствения в страната и на Балканите научен институт със 108-годишна история, изпълнена с реални научни постижения, доказан авторитет, значим професионален капацитет и потенциал» се казва в писмото.

«Сериозно обезпокоени от перспективата да бъде заличен този емблематичен за Югоизточна Европа институт, съхранил и постоянно развиващ добрите традиции в един от най-старите и престижни сектори на нашата икономика - лозарството и винарството, изцяло заставаме в защита запазването на научното заведение в неговата цялост!. В тази връзка не само очакваме, а настояваме за промени в предложението, защото реализацията на проекта на Министерството в този му вид би довела не до качествена реформа, а до опасност от унищожаване на съграденото от поколения изследователи цяло направление от научната дейност на страната ни», гласи още текстът.

Министерство на земеделието и храните предлага институтът в Плевен да премине към Изпълнителната агенцията по лозата и виното - София. В знак на категоричното си несъгласие с това в 14.00 часа днес ръководството на Института по лозарство и винарство организира протестни действия пред сградата на института.