Откриха изложба За Родината и свободата на Дюла Фрьомел
Откриха изложба За Родината и свободата на Дюла Фрьомел / dariknews.bg

Втора изложба на Унгарския културен институт у нас беше открита в Художествена галерия „Илия Бешков". В поздравителния адрес от директора на Унгарския културен институт в София беше описан накратко жизнения път и творчеството на унгарския художник Дюла Фрьомел.

Изложбата е 45-та по ред в историята на сътрудничеството на плевенската галерия с Унгарския културен институт в София от 1997-ма година до сега. Темата на й този път е "За Родината и свободата" и е вдъхновена от големите революции в Европа през 1848 г., когато унгарският народ започва своята битка за национална свобода. В експозицията са включени рисунки и живопис на родения през 1959-та година художник Дюла Фрьомел, който е носител на званието "Рицар на унгарската култура".

Откриха изложба "За Родината и свободата" на Дюла Фрьомел
netinfo

При откриването на изложбата, кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков сподели, че тази традиционна изложба, направена със съдействието на Унгарския културен институт още повече ще се укрепят приятелството и връзките между българския и унгарския народ. Гост на събитието беше председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева.

Интересно е да отбележим, че Лайош Кошут и поетът Шандор Петьофи са едни от ръководителите на революцията в Унгария от 1848-1849 г. като след разгрома й Лайош Кошут, заедно с хиляди унгарци намира убежище в България.

"Либертанго" на Пиацола в изпълнение на млади възпитаници на НУИ"Панайот Пипков" - Плевен прозвуча преди откриването на изложбата.

Откриха изложба "За Родината и свободата" на Дюла Фрьомел
netinfo

В експозицията участват 12 графики от цикъла „Сабята", посветени на унгарските герои от знаменателната революция 1848 г., някои от които днес се намират на Площада на героите в Будапеща. В изложбата са включени и четири живописни творби, сред които е портретът на лицето на революцията срещу австрийската корона - Артур Гьоргей.

Откриха изложба "За Родината и свободата" на Дюла Фрьомел
netinfo