Отбелязваме празника на Плевен с концерти и изложби
Отбелязваме празника на Плевен с концерти и изложби / netinfo

С концерти, изложби и кръгла маса ще бъде отбелязан празникът на Плевен - 10 декември – Ден на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 132-ата годишнина от Плевенската епопея.

На 30 ноември от 10.00 часа в Панорамата ще се проведе Кръгла маса за разглеждането на дискусионни въпроси на Руско-турската война. Ще бъде представена и книгата «Паметници на признателността”. Със специално подготвен за празника концерт ще се представи и Северняшкия ансамбъл на 7 декември от 18.30 часа в театъра.

За 9 декември е планирана да бъде открита художествена изложба на съвременно руско детско и младежко изобразително изкуство. Експозицията, която ще бъде наредена в Регионалния исторически музей, включва творби на ученици от художествено училище в Москва. Същия ден ще бъде показана още една изложба – «Европейски панорами» в къща музей «Александър Втори”». В следобедните часове ще се проведе и музикално-поетична среща «Плевенчани помнят» в галерия "Дарение Светлин Русев".

Тържественото честване на 10 декември ще започне в 11.00 часа пред Мавзолея « Св. Георги Победоносец». Ще бъде отслужена панихида за загиналите воини, а след това ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще бъде открита и паметна плоча в чест на загиналите край Плевен украински воини през 1877 г. Тържествата ще продължат с концерт в драматичния театър с участието на оркестър «Симфониета» – София и Общинска хорова формация Плевен.

От 16.00 часа в ХГ «Илия Бешков» ще бъде открита фотоизложба «Ретроспекция на финландската архитектура». В 17.30 часа в галерията ще бъде представена и експозицията от фотоси «България в блясък» на д-р Тошо Пейков, директор на Националния дарителски фонд «13 века България».