От РЗИ: Още сме в началото на високото ниво на епидемична опасност
От РЗИ: Още сме в началото на високото ниво на епидемична опасност / archive.dariknews

Заболяемостта за периода 6-12 януари е малко над 56 на 10 000 жители, което е много ниско ниво на заболеваемост. След това тя е нараснала на 169, което е и вследствие на по-дългия отчетен период и все още е далеко от показателите, при които се обявява грипна епидемия. Това съобщи за Дарик д-р Валентин Цветков - началник отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ-Плевен.  Той каза, че дори през първите дни от тази седмица е отчетено намаление на заболеваемостта, спрямо първите дни на миналата седмица.

"Тази вълна, която се развива в града и областта по никакъв начин не е на епидемично ниво", каза специалистът и уточни, че в близките 1-2 седмици не се очаква епидемично развитие на заболяванията.

Д-р Цветков каза, че РЗИ-Плевен контактува ежедневно с всички общопрактикуващи лекари, болниците и специално с всички детски вътрешни отделения и към момента няма сведения за тежки случаи или някакви усложнения.

Той обясни, че в случай на рязко покачване на показателите се свиква извънредно Комисия за борба с грипа и ОРЗ и тогава се обявява епидемична обстановка, а за да се обяви такава в Плевенска област е необходимо заболеваемостта за достигне близо 300 души на 10 000. Началникът на ПК в РЗИ-Плевен каза още, че в случай на рязко повишаване на показателите, това ще бъде обявено от инспекцията, преди да се стигне до въвеждане на епидемична обстановка.