От ДБГ подават сигнал до ЦИК и Районна прокуратура
От ДБГ подават сигнал до ЦИК и Районна прокуратура / archive.dariknews

Председателят на общинската организация на партия Движение България на гражданите Христо Таслаков, представи пред журналисти обратната разписка, с която е внесено искането на Движение България на гражданите към ОИК-Плевен, относно предсрочното прекратяване на правомощията на кмета на Плевен проф. Димитър Стойков. Той сподели, че по неофициална информация, председателят на ОИК-Плевен твърдял, че нище не е получавал. За това Христо Таслаков показа разписката, с която на 18 юни 2013-та е било получено искането на партията от член на ОИК, който е и член на ПП ГЕРБ.

Таслаков каза, че ако е вярно това, че председателят на ОИК Румен Цачев наистина не е получил сигнала, подаден от него в качеството му на председател на Общинската организация на Движение България на гражданите, областният координатор Стефан Милев и един от членовете на партията Стефан Туцев, то той би трябвало да си провери хората в комисията.
Христо Таслаков посочи, че всички срокове, които следва да бъдат спазени след получаването на сигнала в ОИК, отдавна са изтекли. "Не смея да си мисля, че е нарочно, по-скоро искам да мисля, че става въпрос за някаква грешка в администрацията на общинската комисия", каза той.

Относно съвместяването на кметската длъжност с друга дейност по трудов договор, председателят на сдружение Движение България на гражданите Георг Спартански коментира, че в чл. 42 ал.1, т.7 от Закона за Местното самоуправление и местната администрация, съществува изрична забрана и там е казано, че пълномощията на кметовете се прекратяват при заемане на друга длъжност по трудово и служебно правоотношение.

Той каза, че очевидно има такава длъжност, която кметът на Плевен заема и припомни, че на 26 януари 2012 г. в качеството си на съветник е отправил питане до проф. Стойков вярно ли е, че полага труд по трудов договор, на което кметът е отговорил, че има два допълнителни трудови договора - единият с Медицинския университет в Плевен, а втория като лекар-хирург за извършване на оперативни интервенции в УМБАЛ"Г. Странски" - Плевен. Спартански каза, че от тогава насам, кметът нееднократно - устно и писмено е потвърждавал факта, че има два допълнителни трудови договора.
Именно това е дало повод да бъде сезирана ОИК-Плевен от ръководителите на общинската и областната организации на Движение България на гражданите.

"Ние считаме, че документи от болницата и университета, че проф. Димитър Стойков работи по трудови договори не са необходими, тъй като има писмено изявление, подписано от него, с което той потвърждава тези обстоятелства. Неофициалните аргументи на председателя на ОИК-Плевен Румен Цачев, че комисията не е разследващ орган и няма да изискват такива документи, защото такива би трябвало да им бъдат представени от тези, които подават сигнала, са само несръчен опит да не си изпълнят задълженията като комисия", каза Спартански и припомни, че 12 от 25-те члена на ОИК-Плевен, включително и нейният председател са излъчени от партия ГЕРБ.

"Ясна е партийната поръчка и жалко че юрист като председателя на ОИК се крие и не желае да изпълни задълженията си по закон".

Спартански каза, че решение на комисията трябва да има и тя е длъжна да го постанови. "Ако до края на тази седмица, комисията не предприеме стъпки в изпълнение на законовата процедура, ние ще сезираме ЦИК и Районна прокуратура - Плевен, защото считаме, че законите са за всички, включително за представителите на ГЕРБ и председателя на ОИК-Плевен".